Fonott leveles - kolbászos-tojásos töltelékkel

  • 2016.10.09.
  • 4

A mélyhűtött leveles tészta fantasztikus találmány. Sokszor segített már át egy-egy váratlan vendég érkezésekor. Ma is nagy hasznát vettem, mikor azon törtem a fejem, mit adjak a házunk (sz)épülésén dolgozó családtagoknak, barátoknak. Legyen tápláló, ízes, friss, ropogós. Aztán beugrott a fagyasztóban lapuló csomag tészta, majd már csak egy kis fantázia kellett, hogy a nemrégiben az interneten látott receptet a saját szánk íze szerint átformáljam. Íme az eredmény:

 
Hozzávalók (5 nagyobb darabhoz):
1 csomag fagyasztott leveles tészta
4 tojás
fél szál füstölt kolbász
1 közepes fej hagyma
1 dl tej/főzőtejszín

reszelt/szeletelt sajt
1 tojás (a tetejére kenni)
 
A mélyhűtött leveles tésztát ki kell engedni. (Szobahőmérsékleten bő egy óra alatt megfelelő állagú lesz.) Közben a kolbászt serpenyőben elkezdjük izzasztani. Mikor már engedett a zsírjából, rászórjuk a felaprított vöröshagymát is, majd együtt pirítjuk tovább őket. A tojásokat felverjük, ízlés szerint sózzuk, hozzáadjuk a tejszínt is, majd az üvegesre pirult hagymás-kolbászos keverékre öntjük, és megsütjük.
Eközben a sütőt előmelegítjük 180 fokra. A kiengedett tésztát lisztezett deszkán, kb. 3 mm vastagságúra kinyújtjuk, majd 10 egyenlő részre vágjuk. 5 téglalapot sütőpapírral bélelt tepsibe fektetünk. A maradék téglalapokat hosszában, 1 cm-re a rövidebbik végétől, 3 'csíkra' vágjuk, Így be tudjuk 'fonni' a tészta-csíkokat. 
Amikor a töltelék elkészült, kis kupacokat halmozunk belőle a tepsiben várakozó téglalapok közepére, hosszában (ne sajnáljuk!). A tetejüket megszórhatjuk vagy betakarhatjuk sajttal is. Majd a tészta fonatokkal 'lezárjuk' és felvert egész tojással lekenjük a tészta kilátszó részeit. A fonatokat, illetve az alsó téglalap szélén hagyott kb. 1 cm-es tésztacsíkot is. 

Majd az előmelegített sütőbe toljuk, és kb. 20 perc alatt aranybarnára sütjük. Érdemes azon melegében fogyasztani, mert így hallhatjuk a frissen sült tészta zizegését, érezhetjük az olvadó sajt krémességét, egyszóval ne hagyjuk kiszáradni! Igazán kár lenne érte...
Tanács:
A töltelékre számtalan variáció létezhet:
A kolbászt lecserélhetjük sonkára, bacon szalonnára vagy éppen virslire.
A sajtot is ízlésünk szerint variálhatjuk - füstölt, sima, édesebb, sósabb, puhább, keményebb is kerülhet a fonott-levelesbe.
Hagyma helyett zöld fűszereket is keverhetünk a tojásos alapba, vagy vöröshagyma helyett használhatunk lilát, pórét vagy zöldet is.
Tojás helyett pedig kicsivel több reszelt sajt és tejföl keverékével tölthetjük meg a süteményünket. (Nagyon hasonló tölteléket ITT találhattok.)
 
Az eredeti receptet ITT találtam.