Csokikrémes kosárkák szederrel

  • 2015.08.01.
  • 3

Nem tudtam ellenállni az étcsokoládé és a szeder csábításának. A vaníliakrémes-ribizlis kosárkák után, nem volt kérdés, hogyan egyesüljenek. A linzer kosárka alapban savanykás 'lekvár-párnán' ül a csokoládés krém, megkoronázva egy szem fanyar-édes szederrel. Csodás csábítás...

Hozzávalók:
A kosárkákhoz ( kb. 30 darabhoz):
28 dkg finomliszt
20 dkg margarin
2 tojás sárgája
8 dkg porcukor
A töltelékhez:
szeder íz (vagy valamilyen más, savanykás ízű lekvár, pl. szilva, ribizli)
1 csomag (ét) csokoládés pudingpor (főzős)
4 evőkanál cukor
4 dl tej
10 dkg puha margarin
A tetejére:
szeder
A sütőt (gáz) előmelegítem, 160 fokra, közben elkészítem a tésztát. A liszttel elmorzsolom a margarint, hozzáadom a tojások sárgáit, a cukrot és egynemű tésztát gyúrok belőle. (Ha a tészta túlságosan ragadna, tegyük hűtőbe, fóliába tekerve, kb. 30 percre.) Majd lisztezett deszkán 2-3 mm vékonyra nyújtjuk. Az én formáimhoz 7 cm-es köröket szaggattam a tésztából, majd a kosárka formákba nyomkodtam, aztán 12-15 perc alatt aranybarnára sütöttem a tészta alapot. (Kicsit, de tényleg csak minimálisan megemelkedett az alja, de én ezért a pár milliméterért nem súlyoztam le a szokásos zsírpapíros/babos/diós módon.) Még forrón rácsra tettem a kosárkákat hűlni. Természetesen a sütési idő alatt elkészítettem a csokoládékrémet is. Egy lábosban csomómentesen elkevertem az étcsokis pudingport és cukrot a 4 dl tejben. Állandó kevergetés mellett sűrűre főztem, majd langyosra hűtöttem. Később a 10 dkg puha margarinnal habosra kevertem. Az időközben kihűlt kosárkák aljába egy-egy kávéskanál szeder ízt kanalaztam, rásimítottam egy púpos teáskanál csokoládékrémet, majd egy-egy szem szederrel díszítettem.
 

 Tanács:
Miközben a krém hűl, gyakran kevergessük, nehogy csomós legyen!