Erdei gombás lecsó bográcsban

  • 2016.09.04.
  • 5

Az idei nyár sem érhetett véget lecsó nélkül. Szeptember 3-án lecsó főző csapatok népesítették be Vác főterét, köztük mi is, hogy megfőzzük a lecsófesztivál nyertes lecsóját. A végig jó hangulatú főzésről a különböző főzött gyümölcslevek, meg a különleges ízű és nem mellesleg nagyon finomra sikerült erdei gombás lecsó gondoskodtak, amivel végül egy különdíjat és a fesztivál 3. helyezését sikerült bezsebelni.Elkészítési idő: 140 percHozzávalók: kb. 60 adag8 kg lecsó paprika1 kg bogyiszlói paprika (elhagyható)4 kg paradicsom2 kg vöröshagyma1 fej fokhagyma (8-10 gerezd)1,5 kg rókagomba0,5 kg vargánya0,5 kg szegfűgomba1 marék fekete trombitagomba10 dkg vargánya gombapor20 dkg füstölt szalonna20 dkg zsír5 dkg pirospaprikacukorborssótálaláshoz reszelt parmezán, vagy tejfölA gombákat folyó vízben alaposan megtisztítom, jól lecsepegtetem és felaprítom.A szalonnát felkockázom és zsírjára sütöm, majd hozzáadom a zsírt és a szálasra vágott vöröshagymát megdinsztelem rajta.Hozzáadom a felaprított gombát, ízles szerint borsozom és 20-25 percig pirítom, majd megszórom pirospaprikával.Hozzáadom a felaprított paradicsomot, a zúzott fokhagymát és addig főzöm, amíg a paradicsom héja nem kezd el kunkorodni.Hozzáadom a karikára vágott paprikát, megsózom és készre főzöm.Ízlés szerint kevés cukorral ízesítem, végül beleszórom a gombaport, egyet forralok rajta és tálalom.Tálaláskor reszelt parmezánnal hintem meg, vagy tejföllel locsolom meg a tetejét.Friss kenyeret kínálok mellé.A lecsóban felhasznált gombák a szegfű gomba kivételével mind friss gombák voltak, mennyiségük és fajtájuk idény és ízlés szerint változtatható. A megfelelő ízhatás eléréséhez a lecsó mennyiség 1/4-e legyen gomba.A XII. Váci Lecsófesztiválon ez a lecsó a zsűri III. díját nyerte el.A csapat, akik főztek...