Tejszínes zöldségleves kacsazúzával és májjal

  • 2016.07.17.
  • 2

Amikor tartalmas levesre van szükség, rögtön valamilyen húsos, netán füstölt húsos, zöldségekkel, hüvelyesekkel, gombával és tésztával jól megpakolt leves jut eszünkbe. Ebbe a levesbe a hús gyanánt kockára vágott füstölt sonkát, kacsazúzát és kacsamájat tettem, a zöldségnek pedig a leves zöldségeket kevés gombával, zöldborsóval és krumplival egészítettem ki. Természetesen a zöldségek tekintetében, csakúgy, mint a húsnál, teljes mértékben szabadon választhatunk miből és mennyit használunk. Tésztának a csipetke helyett, egy gyorsabb megoldást választottam, csiga tésztát főztem bele.Elkészítési idő: 90 percHozzávalók: 12 fő50 dkg kacsazúza50 dkg kacsamáj20 dkg füstölt sonka2 ek zsír (kacsa, liba)1 db nagy vöröshagyma4 gerezd fokhagyma30 dkg gomba2 szál sárgarépa2 szál fehérrépa40 dkg zöldborsó1 db karalábé1 db zellergumó30 dkg burgonya1 kávéskanál lestyán1 tk tárkony1 tk zeller zöld2 marék leves tészta5 dl főzőtejszín1 ek keményítő1 kávéskanál pirospaprikafrissen őrölt borssóA kacsazúzát megtisztítom, feldarabolom.Zsíron megdinsztelem a felaprított vöröshagymát és az áttört fokhagymát.Rádobom a kis kockákra vágott sonkát és pár percig pirítom.Rádobom a kacsazúzát, megszóróm borssal, megsózom és addig párolom még elveszti a nyers hús színét.Ezután hozzáadom a felszeletelt gombát, a kockára vágott sárgarépát, fehérrépát, zellert, karalábét és fedő alatt még 25 percet párolom.Felöntöm 3 liter vízzel, meg szórom lestyánnal,tárkonnyal, zeller zölddel, beleteszem a felaprított krumplit, sózom, és addig főzöm, amíg minden megpuhul.Beleszórom a leves tésztát és puhára főzöm.Ha a tészta megpuhult, hozzáadom a feldarabolt májat, beleöntöm a tejszínben simára kevert keményítőt és pirospaprikát, megforralom és tálalom.