Ribizliszósz sültekhez

  • 2016.07.10.
  • 8

Egyszerű pulyka és sertés sült mellé készült az alábbi mártás, ami állagában és ízvilágában az indiai chutney-hoz hasonlít, és megmutatja azt, hogy a balzsamecetet nem csak saláta készítésénél használhatjuk.Elkészítési idő: 60 percHozzávalók: 4 adag30 dkg ribizli (lehet fagyasztott is)10 dkg kristálycukor2 ek olaj1 db lilahagyma2 cm gyömbér4 evőkanál balzsamecet1 kávéskanál őrölt fahéj1 csipet só1 ek keményítőA ribizlit leszárazom, megmosom és lecsepegtetem, ha fagyasztott szobahőmérsékleten felengedem.Egy lábasban felolvasztom a cukrot és arany barnára pirítom.Ezt követően meglocsolom az olajjal, hozzáadom a nagyon apróra vágott lilahagymát, belereszelem a gyömbért, belemérek 2 ek balzsamecetet és állandó keverés mellett megdinsztelem a hagymát.Ezután hozzáadom a ribizlit, megszórom fahéjjal, sózom és lefedve, néha megkeverve, lassú tűzön 30 percig főzöm, amíg egy sűrű szószt nem kapok.Végül a keményítőt, a maradék balzsamecetet és 1-2 ek vizet simára keverek, elkeverem a szószba, megforralom és tálalom.Különösen finom natúr sült húsokhoz, egybesültekhez.