Joghurtos pite jostával

  • 2016.07.09.
  • 0

A josta a fekete ribizli és az egres keresztezéséből mesterségesen létrehozott gyümölcs. A nemesítés a múlt század húszas éveiben kezdődött, maga a gyümölcs a hetvenes évek óta ismert. A kiskertek üde színfoltja a terebélyes, sötét bogyókkal díszített bokor. Gyümölcsével a piacokon ritkán találkozhatunk, inkább ismerősök között terjed, így jutottam én is egy adaghoz, amiből ez a finom pite készült.Elkészítési idő: 60 percHozzávalók: 12 adag50 dkg josta4 ek barna cukor1 tk fahéj1 tk őrölt gyömbértésztához:30 dkg finomliszt10 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt1 csomag sütőpor3 dl joghurt15 dkg kristálycukor3 db tojás15 dkg olvasztott vaj1 db citrom reszelt héja1 csipet sóA jostát megmosom, a leszáradt virágrészt körömmel lecsipkedem, egy szűrőben félreteszem, hogy jól lecsöpögjön.Egy kis tálban összekeverem a barna cukrot, gyömbért és fahéjat.A tésztához összekeverem a liszteket és a sütőport.A tészta többi hozzávalóit egy nagyobb tálban jól kikeverem, majd hozzáadom a lisztet és simára keverem.A masszát egy vajjal kikent és lisztezett, 36x23 cm méretű tepsibe öntöm.A tetejére szórom a jostát, egyenletesen elosztom, meghintem gyömbéres, fahéjas cukorral és 180 fokra előmelegített sütőben 40-50 perc alatt készre sütöm. Tűpróbával ellenőrzöm.Ha megsült, miután kihűlt, megszórom porcukorral és kockára vágva tálalom.