Egybesült húsok egyszerűen

  • 2016.07.12.
  • 0

Az alábbiakban olyan egybesült húsokról lesz szó, aminek aránylag egyszerű az elkészítése, nem igényel több napos előkészítést, úgy mint a hús pácolása, érlelése. Persze így elkészítve is tovább tart mint egy lecsó összedobása, de egy ebédre, amikor több idő van a főzésre, simán belefér. Vasárnapra szoktam készíteni, ilyenkor már szombaton megsütöm, másnap hidegen szeletelem és mikróban, vagy sütőben hozzámelegítem a frissen elkészült körethez. Az egybesültek alapanyaga nálunk a sertéscomb, -tarja, -karaj, ez utóbbiba egy szál lángolt kolbászt is szoktam fűzni, hogy ne legyen olyan száraz, és felszeletelve még jól is mutat. A másik kedvelt sütnivaló a pulykamell és comb, melyekből sütés után tetszetős szeleteket lehet vágni. A húsokat sütés előtt 1-2 órával befűszerezem, ez lehet saját magam által előre összeállított fűszerkeverék, vagy csak az adott húshoz használt fűszerek és más ízesítők keveréke. A sütést tepsiben fóliával lefedve, vagy sütőzacskóban végzem. A fóliás sütésnél minden esetben kevés zsiradékot és bort/vizet használok. A sütést mindig a fóliát, vagy sütőzacskót eltávolítva a hús rápirításával fejezem be, így a hús ropogós kérget kap, belül viszont puha és szaftos marad. A sütési idő megállapításánál azt veszem figyelembe, ahány kiló a hús, annyi órát sütöm, ez sertés és pulyka esetén is igaz. Nagyon fontos, hogy soha ne süssük túl a húsokat mert könnyen kiszáradnak, erre különösen a zsírszegény húsoknál (karaj, szűzpecsenye, pulykamell) kell figyelni!Következzenek a receptek.Egybesült fűszeres sertéscombElkészítési idő: 110 percHozzávalók: 8 fő1,5 kg sertéscomb2-3 ek sertészsír1 dl rozé bor1/2 kávéskanál őrölt koriander1/2 kávéskanál őrölt fekete bors1 kávéskanál
őrölt pirospaprika, édes1 kávéskanál
majoránna1 kávéskanál
rozmaring1/2 kávéskanál
cayennebors (elhagyható)1 kávéskanál
borsikafű1 kávéskanál
őrölt kömény1 kávéskanál
kakukkfű2 kávéskanál
petrezselyem3-4 ek étolaj2 ek mustár6 gerezd fokhagyma1 ek sóA fűszereket összekeverem az étolajjal, mustárral, áttört fokhagymával, sóval és bekenem vele a hús minden oldalát.Kevés zsírt kenek a tepsi aljára, ráültetem a húst, a maradék zsírt a húsra teszem.Aláöntöm a bort és 1-2 dl vizet, lefedem alufóliával és sütőbe teszem. 180 fokon sütöm 100 percig, majd még 10 percig fólia nélkül. Mielőtt felszeletelem, pihentetem fél órát.- o - O - o -Egyszerű egybesült tarja és pulykamell
Elkészítési idő: 80 percHozzávalók: 8 fő90 dkg pulykamellfilé70 dkg tarja (csont nélkül)4 gerezd fokhagymafrissen őrölt borssósütőzacskóA húsokat bedörzsöltem sóval, daráltam rá pár tekerés borsot, sütőzacskóba tettem, mellédobtam a fokhagyma gerezdeket és a zacskót elkötve, tepsibe téve, sütőbe toltam és 180 fokon 60 percig sütöttem.Amikor készen lett kivettem a zacskóból, felszeletelés előtt, pihentettem fél órát.A pulykát és tarját egy zacskóba tettem, mert úgy gondoltam egyszerre lesznek készen, így is lett! A tarja szaftosan omlós lett, még a pulykamell szárazabb hús lévén puha omlósra sült, nem száradt ki.