Sárgaborsó-leves füstölt hússal

  • 2016.06.16.
  • 4

A száraz hüvelyesek, beleértve a sárgaborsót is, nem igazán tartozik a nyári ételek sorába. Viszont, ha tartalmasabb levesre van szükségünk, ami után már csak egy könnyű tésztát, vagy desszertet kínálunk, akkor ezt a levest is elkészíthetjük kevés zöldséggel és füstölt hússal gazdagítva. Valószínűleg jóllakunk vele és kibírjuk vacsoráig.Elkészítési idő: 70 percHozzávalók: 4 adag0,5 kg sárgaborsó (feles borsó)30 dkg füstölt hús (sonka, tarja...)2 db sárgarépa2 db fehérrépa4 gerezd fokhagyma1 fej vöröshagyma2 ek zsír, vagy olaj1 ek finomlisztfrissen őrölt borssó1 marék levestésztaElőző este beáztatom a feles borsót és a füstölt húst.Másnap a zsíron megdinsztelem az apróra vágott vöröshagymát, megszórom finomliszttel, állandó keverés mellett 1-2 percig pirítom.Meghintem pirospaprikával, ráöntöm a feles borsót az áztató víz nélkül.A répákat tetszőlegesen felaprítom és a leveshez adom.Darálok rá kevés borsot, hozzáadom a felaprított fokhagymát, felöntöm 1-1,5 l vízzel, bele teszem a füstölt húst, sózom és puhulásig főzöm. A sózásnál figyelembe veszem a füstölt hús sósságát!Ha a hús megpuhult, kiveszem, felaprítom és visszarakom a levesbeA végén beleszórom a tésztát, megfőzöm és tálalom.