Köttbullar - fasírtgolyó

  • 2016.06.09.
  • 4

Rég utaztam már, gasztronómiai portyázásom úti célja ezúttal Svédország, ahonnan
stílusosan, a svédasztalról emeltem le ezt a komplett fogást. Sokunknak ismerős lehet, aki járt már és evett a hazánkban először "letegezős" bútoráruházban. Íme az "ikeás" húsgolyó!Elkészítési idő: 60 percHozzávalók: 6 adag40 dkg sertés hús (lapocka, dagadó, tarja...)40 dkg marha hús (lapocka, comb...)1 db vöröshagyma3 gerezd fokhagymafrissen őrölt borssó10 dkg vajáfonyalekvárSzószhoz:2-3 ek kukoricaliszt1/2 dl szójaszósz3 dl főzőtejszínKörethez:80 dkg burgonya5 dkg vaj1-2 dl tejsóA húsokat ledarálom a vöröshagymával együtt, belereszelem a fokhagymát, sózom, borsozom és összegyúrom.Vizes kézzel diónyi golyókat formázok belőle és a felhevített vajon, közepes tűzön pirosra sütöm minden oldalról.Kiszedem egy tányérra és félre teszem.A serpenyőben visszamaradt vajon picit megpirítom a kukoricalisztet, hozzáadom a szójaszószt, tejszínt és addig főzöm, amíg besűrűsödik.A krumplit meghámozom, feldarabolom, sós vízben megfőzöm, leszűröm és krumplinyomóval összetöröm.Hozzáadom a vajat, tejet és habosra keverem.Tálaláskor a krumplipürét és áfonyalekvárt tányérra szedem, mellé halmozom a húsgolyókat (8-9 db) és meglocsolom a tejszínes mártással.