Bakonyi sült csirkecomb zabpelyhes galuskával

  • 2016.06.19.
  • 8

A klasszikus bakonyi sertéshúsból készül, leginkább tarjából, aminek az elkészítését már korábban itt leírtam. Ebben az ételben a gombamártáshoz, a sertéshús helyett csirkecombokat sütöttem saját összeállítású fűszer keverékkel, a köretként tálalt galuska tésztájába pedig kevés zabpelyhet és kukoricadarát kevertem.Elkészítési idő: 90 percHozzávalók: 8 adag8 db csirkecomb2 ek szárnyas fűszerkeverék80 dkg gomba5 dkg kolozsvári szalonna2 fej vöröshagyma2 gerezd fokhagyma2 ek zsír (kacsa, liba, sertés)1 tk borsikafű2 ek finomliszt1 kávéskanál pirospaprika1 tk ételízesítő1 csokor petrezselyemzöld3 dl tejfölsógaluskához:50 dkg rétesliszt10 dkg zabpehely3 ek kukoricadara4 tojássóA csirkecombokat megtisztítom és besózom, majd megszórom fűszerkeverékkel, kiolajozott tepsibe rakom, lefedem alufóliával és 200 fokon 60 percig sütöm, végül leveszem a fóliát és 15-20 perc alatt pirosra sütöm a bőrét.A kolozsvári szalonnát kis kockákra vágom és a zsíron megpirítom.A vöröshagymát kockára vágom, a fokhagymát áttöröm, vagy lereszelem, rádobom a szalonnára és megpirítom.Hozzáadom a felaprított gombát, majd megszórom borsikafűvel, sózom és addig pirítom, míg a saját levét elfövi.Ekkor megszórom finomliszttel, pár percig kevergetve pirítom, majd félrehúzom, megszórom pirospaprikával, ételízesítővel, beleteszem a felaprított petrezselyemzöldet, elkeverem.Kevés vízzel simára keverem, felforralom, víz hozzáadásával mártás sűrűségűre főzöm, végén belekeverem a tejfölt, és ezzel is felforralom.A galuskához a hozzávalókat egy tálban összekeverem és 30 percet pihentetem.Forrásban lévő vízbe szaggatom, amikor a galuska feljött a víz tetejére, leszűröm, kevés olajjal, vagy olvasztott zsírral elkeverem és tálalom.