Húsgombóc leves gazdagon

  • 2016.05.07.
  • 2

A húsgombóc leves két állandó alkotóeleme a húsgombóc és az alap leves, sokféle hozzávalóból, változatos fűszerezéssel, számtalan variációban készülhet. A húsgombóchoz felhasznált hús (csirke, pulyka, sertés, nyúl bárány,...), a lazító anyag
(rizs, zsemlemorzsa, liszt, köles, hajdina, bulgur, kukoricadara,...), a fűszerezés, amit leginkább a felhasznált hús fajtája határoz meg, ezernyi variációt adhat. Az alap levesben felhasznált zöldségek fajtája és mennyisége, a sűrítés liszttel, keményítővel, paradicsommal, tejszínnel, tejföllel, behabarva, vagy sűrítés nélkül és végül tésztával, vagy nélküle, szintén megsokszorozza a lehetséges variációk számát. Én is több féle húsgombóc levest készítettem már, ez alábbi már a harmadik féle, korábban készítettem már "Tárkonyos húsgombóc levest" és "Csirkehúsgombóc levest" is.Elkészítési idő: 80 percHozzávalók: 8 adag2 ek étolaj1 fej vöröshagyma10 dkg szeletelt bacon3 gerezd fokhagyma2 db fehérrépa2 db sárgarépa50 dkg gomba40 dkg zöldborsó2 ek finomliszt1 tk pirospaprika6 db burgonya1 ek petrezselyemzöld1 ek lestyán5 dl tejfölsóHúsgombóc:50 dkg pulykacomb filé1 fej lila hagyma3 gerezd fokhagyma1 tk morzsolt borsikafű1 tk morzsolt kakukkfű2 tk morzsolt majoranna1 kávéskanál őrölt fehérbors3 púpozott ek teljes kiőrlésű hajdinaliszt1 db tojássóElőször a húsgombócokat készítem el, ehhez ledarálom a húst a hagymákkal együtt, majd a fűszerekkel, tojással, hajdinaliszttel és sóval összekeverem. Sűrű, jól formázható masszát kell kapjak.Olajos kézzel diónyi golyókat formázok belőle. A gombócok méretétől függően 40-50 db lesz belőle.A leveshez megdinsztelem a kockára vágott vörös hagymát, az áttört fokhagymát a zsíron, majd hozzáadom a felaprított bacont és zsírjára sütöm.A répákat és gombát felszeletelem, majd a zöldborsóval együtt rádobom a hagymára és az egészet tovább dinsztelem.Megszórom liszttel, 2 percig kavargatva pirítom, félrehúzom, meghintem pirospaprikával.Elkeverem és felöntöm 3 l vízzel, hozzáadom a megtisztított és
kockára vágott krumplit, sózom és lefedem.Ha felforrt belerakom a húsgombócokat, 15-20 perc alatt, gyenge forrással megfőzöm.A tejfölhöz merek a forró levesből, simára keverem és vissza öntöm a levesbe, megszórom petrezselyemmel, lestyánnal, megforralom és tálalom.