Csirkepörkölt bográcsban

  • 2016.05.22.
  • 3

Ha tűzhelyen készítem a csirke pörköltet, sokszor egyszerűen, minimál fűszerezéssel, csak a kötelező hozzávalókból. Ezzel szemben, amikor kiszabadulok az udvarra és szabad tűzön bográcsban, na akkor beleadok apait-anyait! Már az eleje úgy kezdődik, hogy kolozsvári szalonnát vágok alá, bővebben mehet bele a lecsó alap, pár gerezd fokhagyma, na meg pár deci bor, ami akár vörös is lehet, a lényeg, hogy száraz legyen. Végül, kiváló ízt ad az ételünknek pár kanál gombapor is. Ezt akár magunk is elkészíthetjük, a szárított gombát kávédarálóval finomra daráljuk. Porrá őrölve, mint egy fűszerrel, ízesíthetünk vele mártásokat, leveseket, pörkölteket.Elkészítési idő: 120 percHozzávalók: 8 adag4 db csirkecomb8 db csirkeszárny3 db vöröshagyma5 dkg kolozsvári szalonna2 ek zsír (kacsa, liba, tyúk)3 gerezd fokhagyma3 db paprika3 db paradicsom1 ek pirospaprika2 dl száraz fehér vagy rozé bor2 ek vargányagombapor (elhagyható)őrölt borssóA szárnyakat megtisztítom,
a combokról lehúzom a bőrt, ha nagyobbak félbe vágom, a felesleges zsiradékot leszedem, feldarabolom és a zsírban a kolozsvári szalonnával együtt kisütöm.Hozzáadom a kockára vágott vöröshagymát, áttört fokhagymát, felaprított paprikát és megdinsztelem rajta.Félrehúzom a tűzről, megszórom pirospaprikával és őrölt borssal, beleöntöm a bort, az apróra vágott paradicsomot.Megsózom, visszateszem a tűzre és negyed órát párolom.Hozzáadom a húst, felöntöm vízzel,
épp hogy ellepje, sózom és a hús puhulásáig főzöm. Az elfőtt levet vízzel pótolom.Nem kell erősen tüzelni alatta, szép lassan rotyogjon, eleinte néha megkeverem, később csak forgatom a bográcsot, hogy az alja ne égjen le. A forrástól számított 30-40 perc alatt készre fő.Galuska illik hozzá a legjobban, friss salátát, vagy savanyúságot és tejfölt kínálok mellé.