Csirkemájas rizottó cukkinival és póréhagymával

  • 2016.05.31.
  • 0

A rizottó kiváló egytál étel, akkor meg pláne, ha csupa olyan dolgokat teszünk bele amit szeretünk. Nálam, többek közt ilyen a csirkemáj, a cukkini, a póréhagyma és még hosszan sorolhatnám, de mindent nem lehet egy rizottóba főzni. Így hiába azonos a rizottó készítés technikája, a benne levő összetevőktől mindig más ízű és kinézetű lesz, egyedül a állaga, krémessége, selymessége marad mindig ugyanaz.Elkészítési idő: 70 percHozzávalók: 4 adag50 dkg csirkemáj1 fej vöröshagyma3 gerezd fokhagyma2 ek zsír (kacsa, liba)1 db sárgarépa1 db cukkini1 db póréhagyma1 tk oregánó1 tk bazsalikom1 tk majoranna1 bögre rizottó rizs5 dkg vaj1 dl száraz fehérbor5 dkg sajt2,5 bögre forró csirke alaplé (vagy forró víz)1 csokor petrezselyem zöldfrissen őrölt borssóA zsíron megdinsztelem a kockára vágott vöröshagymát, majd hozzáadom az apróra vágott fokhagymát és pár percig tovább pirítom.Rádobom a felkockázott sárgarépát, 4-5 percnyi dinsztelés után hozzáadom a feldarabolt cukkinit és póréhagymát, darálok rá kevés borsot.Pár percig erős tűzön pirítom, majd hozzáadom a diónyi darabokra vágott májat.Megszórom a fűszerekkel, sózom és fehéredésig pirítom.Egy külön edénybe öntöm rizst, sózom, hozzáöntöm a bort, kevergetve megvárom még a rizs magába szívja, majd fokozatosan adagolva az alaplét, folyamatos kevergetés mellett majdnem készre főzöm a rizst.Ekkor hozzáadom a felkockázott paprikát és készre főzöm a rizst.Ha a rizs megpuhult, belekeverem a vajat és reszelt sajtot.Hozzáadom a májas ragut, óvatosan elkeverem és forrón tálalom, tetejét reszelt sajttal díszítem.