Húsos rakott tészta

  • 2016.04.22.
  • 7

A rakott ételeket általában olyan komplett ételek, melyeknek az összetevőit (hús, köret, szósz) külön-külön megfőzik, párolják, megsütik, majd összekeverik, vagy rétegezve tepsibe rakják, és az egészet sütőben összesütik. És ez benne a lényeg, az összesütés. Ezzel az összesütéssel tulajdonképpen a benne levő ízek érnek (sülnek) össze, és nem utolsó sorban a felületén egy sült kéreg keletkezik, ami pluszként jelentkezik az étel ízeihez képest. A rakott ételek jellemzője az alul fölül ropogósra pirult rétegek között a lágy, szaftos fűszeres középső réteg.Elkészítési idő: 80 percHozzávalók: 8 adag80 dkg száraz tészta (penne, orsó, fodros nagy kocka)1 kg sertés hús (dagadó, lapocka)5 dkg kolozsvári szalonna2 db vöröshagyma3 db újhagyma4 gerezd fokhagyma3 db sárgarépa1 db közepes zellergumó1 db kaliforniai paprika2 ek zsír, vagy olaj3 tojás5 dl főzőtejszín2 ek provance-i fűszerkeverék20 dkg reszelt sajtsóA húst ledarálom.A szalonnát felkockázom és a zsiradékon megpirítom, majd megdinsztelem rajta a felaprított vöröshagymát, újhagyma fehér részét és az apróra vágott fokhagymát. Az újhagyma zöldjét félre teszem.10 perc múlva hozzáadom a húst és fehéredésig pirítom. Sózom, megszórom a fűszerkeverékkel, hozzáadom a felkockázott sárgarépát és zellert, majd fedő alatt 15 perc alatt készre párolom.A tejszínt, tojást és a reszelt sajt felét elkeverem egy tálban, beleöntöm az újhagyma felaprított zöld részét, a felkockázott paprikát, majd a húsos raguhoz adom, elkeverem, de már nem főzöm tovább.Közben a tésztát sós vízben megfőzöm, leszűröm, majd összekeverem a tejszínes húsos ragúval.A tésztát kiolajozott tepsibe öntöm, megszórom a maradék reszelt sajttal, és 230 fokos előmelegített sütőben 30 perc alatt pirosra sütöm a tetejét.Provance-i fűszerkeverék