Tárkonyos kacsazúzaleves

  • 2015.11.29.
  • 7

Tejszínes, vagy tejfölös, tárkonnyal, vagy más fűszerekkel, bármilyen húsból, zöldségekből, gombából. Ezernyi variációban készülhet, ez a raguleves. Ehhez a leveshez kacsa zúzát használtam, amiről gondosan eltávolítottam a fehér inas részt. A többit a receptben.Elkészítési idő: 90 percHozzávalók: 8 fő1 kg kacsazúza2 ek zsír (kacsa, liba)1 db nagy vöröshagyma4 gerezd fokhagyma50 dkg gomba2 szál sárgarépa2 szál fehérrépa50 dkg karfiol1 kávéskanál borsikafű2 ek finomliszt2 marék leves tészta5 dl főzőtejszín1 tk pirospaprika1 tk tárkony1 db fehér bab konzervízles szerint frissen őrölt borsízlés szerint sóA kacsazúzát megtisztítom, feldarabolom.Zsíron megdinsztelem a felaprított vöröshagymát és az áttört fokhagymát.Rádobom a kacsazúzát, megszóróm borssal, borsikafűvel, megsózom és addig párolom még elveszti a nyers hús színét.Ezután hozzáadom a felszeletelt gombát, 10 percig párolom, majd rádobom a kockára vágott sárgarépát, fehérrépát és fedő alatt még 15 percet párolom.Ekkorra már majdnem puha a zúza, megszórom finomliszttel, pirospaprikával, elkeverem.Felöntöm 3 liter vízzel, sózom, és addig főzöm, még megpuhul minden.Beleszórom a leves tésztát és a rózsáira szedett karfiolt.Ha a tészta megpuhult, beleöntöm a tejszínt, a lecsepegtetett babot, tárkonyt, elkeverem, megforralom és tálalom.Tipp: A karfiol belső zsenge leveleit is bele aprítottam a levesbe.