Jókai bableves

  • 2015.11.21.
  • 3

A Jókai bableves elengedhetetlen alkotóelemei a bablevesen túl, a füstölt hús, füstölt kolbász, és a tejföl. Ez utóbbit illik a végén belekeverni és megforralni. Nálunk a családban nem mindenki szereti a tejfölös változatot, ezért a tejföl, csak a tányérokban kerül az ételhez. Olyan ez mintha még egy kis tejfölt tennénk hozzá, ami nem ugyanaz, mint a beleforralt tejföllel, de így is élvezhető marad.Elkészítési idő: 140 percHozzávalók: 8 adag50 dkg szárazbab (tarka)30 dkg füstölt hús (tarja, csülök, oldalas)1 szál gyulai kolbász2 ek zsír (sertés, kacsa, liba)1 ek finomliszt3 gerezd fokhagyma1 kávéskanál pirospaprika1 ek ételízesítő1 fej vöröshagyma5 db babérlevél1 db zellergumó2 szál sárgarépa2 szál fehérrépa6-8 ek rétesliszt2 db tojás1 db poharas tejfölízlés szerint csípős paprikasóA szárazbabot és füstölt húst előző este, hideg vízbe beáztatom.Másnap egy nagy fazékban, a finomlisztből és zsírból világosbarna rántást készítek.Aztán félrehúzom, rávágom a fokhagymát és megszórom pirospaprikával.Leöntöm az áztatólevet a babról és füstölt húsról, majd ezt is a fazékba teszem.Beleteszem a felszeletelt kolbászt, a nagyobb darabokra felaprított vöröshagymát és zellergumót, ételízesítőt és babérlevelet.Felöntöm 2 liter vízzel, és a forrástól számított 1 órán keresztül főzöm.Közben megtisztítom a répákat, felaprítom kockára, majd a leveshez adom, még 1 liter vízzel felöntöm. Ha szükséges, sózom és fedő alatt 30 percig főzöm.Ezalatt a réteslisztből és tojásból, pici sóval, közepes lágyságú tésztát gyúrok és ha minden megpuhult, a levesbe csipkedem a tésztát, majd 10 percig forralom.A füstölt húst kiveszem hagyom hűlni, majd felkockázom és visszateszem a levesbe.A tejfölt a levesből mert forró lével simára keverem és visszaöntöm a levesbe.Friss kenyeret és plusz tejfölt kínálok mellé.

Címkék

Bableves