Joghurtos szalagos fánk

  • 2015.01.23.
  • 6

Elkészítési idő: 100 percHozzávalók: kb. 20 db fánkhoz50 dkg finomliszt1,5 dl tej1 dl natur joghurt4 dkg friss élesztő5 dkg porcukor5 dkg vaj4 db tojássárgájaporcukorházi lekvárAz élesztőt a cukros langyos tejben felfuttatom.A lisztet egy edénybe teszem ráöntöm a felfuttatott élesztőt, az olvasztott vajat, és a tojások sárgáját.Összekeverem a tésztát, majd munkaasztalra kivéve addig gyúrom, míg teljesen sima lesz.Visszateszem a tálba, letakarom és meleg helyen kb. 30 perc alatt duplájára kelesztem.Ha a tészta megkelt, lisztezett munkaasztalon 1-1,5 cm vastagra nyújtom és egy 6-7 cm átmérőjű kiszúróval, vagy pohárral fánkokat szaggatok belőle. A maradék tésztát összegyúrom, újra kinyújtom, és kiszaggatom. 20 percet pihentetem.Magas falú serpenyőben olajat forrósítok. Egyszerre annyi fánkot sütök ki, ami kényelmesen elfér a serpenyőben.Mielőtt az olajba teszem, közepén az ujjammal mélyedést csinálok.Úgy kezdem a sütést, hogy a fánkot lyukas oldalával lefelé teszem az olajba. Az első oldalukat 2-3 percig sütöm fedő alatt, majd megfordítom és most már fedő nélkül sütöm tovább. Sütés közben folyamatosan figyelem a fánkokat, hogy szép világos színűre süljenek.A kész fánkokat papírtörlőre szedem, még melegen porcukorral megszórom, és baracklekvárral, vagy bármilyen házi lekvárral töltve tálalom.