Hétvégi mogyorós minitorta

  • 2014.01.12.
  • 8

A vasárnapi menüből nem szoktam ügyet csinálni. A Férjem családjánál minden hétvégén a klasszikus húsleves készül sültekkel, köretekkel. Annak is meg van a hangulata, tény. Az Anyósom klasszikus savanyúit hozzá pedig inkább meg sem említem. Mert ha csak arra a finom cékla és káposzta salátájára gondolok, összefut a nyál a számban. Nálunk azonban az ebéd kérdése kifejezetten rugalmasan van kezelve. Mondhatni, ahogy éppen kijön a lépés. Csak azért mert vasárnap van, nem mindig megyek bele komolyabb főzésbe. De az ellenkezője is igaz. Van, hogy épp hétközbe akad időm valami pepecselőst készíteni.Ma azonban egész jó kis menüt raktam össze. A fagyasztóban találtam még jó kis húsleves csontot, így a leves kérdést gyorsan kipipáltam. Hozzá tejfölös csirkepörkölt készült, nokedlivel. Már csak valami desszert hiányzott ahhoz, hogy amolyan “vasárnapi” menü kerekedjen az ebédből.A Férjem a legutóbbi vásárlás alkalmával megkaparintott magának egy egész nagy üveg mogyorókrémet. Az indok az volt, hogy most “akciós”. Amúgy is azóta gondolkodott egy komplett adag beszerzésén, mióta a horvát Podravka gyártól kaptunk mini kiszerelésben kóstolót.Miután nem sűrűn fordul elő a konyhámban mogyorókrém és pláne nem hatalmas adagban, ezért kaptam az alkalmon és kigondoltam belőle valami süti félét. Először egy sima muffin volt az ötlet, de eszembe jutott a Karácsonyra kapott mini tortaformám. Így a muffin tésztából igazi hétvégi minitorta készült. A tetejében gyorsan és egyszerűen megvolt. Tökéletes befejezése lett a mai menünek. Hozzávalók:3 evőkanál mogyorókrém (Nutella, stb.)10 dkg margarin10 dkg cukor2 tojás20 dkg lisztfél csomag sütőporpici tej+ a tetejére tejcsokoládé és apróra vágott sótlan mogyoró+ a tálaláshoz tejszínhab / vanília vagy csokoládé puding, sodó vagy fagylaltA lisztbe beleszórjuk a sütőport és jól elkeverjük. A margarint a cukorral, robotgéppel habosra keverjük, majd az összes többi összetevőt is hozzádolgozzuk. Annyi tejet adunk hozzá, hogy egy nem túl kemény muffin tésztát kapjunk (kb. 1 dl). A masszánkat egy kivajazott, kilisztezett tortaformába öntjük. Ha nincs kisebb tortaformánk, megteszi egy jobb fajta, kisebb lábos is. Ha alaposan ki van vajazva és lisztezve, abból is gyönyörűen ki lehet fordítani a megsült süteményt.170-180 fokos sütőben tűpróbáig sütjük a tortát. Miután kivettük, hagyjuk pár percet a formában hűlni, majd kiborítjuk belőle. Rácson vagy nedves konyharuhán teljesen kihűtjük.A tetejére csokoládét olvasztunk és megszórjuk apróra vágott földimogyoróval. Kicsit rusztikusabb külsőt kapunk, ha nem igazgatjuk a csokit, hanem hagyjuk magától lefolyni.Én ma tejszínhabbal tálaltam, de jó lehet mellé akár vanília, akár csokoládé puding, sodó vagy fagylalt. Fakanál és tortalapát, 2014. január 12. Hasonló bejegyzések:Somlói galuskaVajas kekszSajttekercsTöpörtyűkrém