Áfonyás sajtos babka

  • 2014.03.30.
  • 4

A te nagymamádat is boszorkánnyá minősítették volna akkoriban ezért a kelt kalácsért, de szerencsére változnak az idők, és ma már lehet sajtot tenni az aszalt gyümölcs mellé, mi több kalácsba tenni, sőt, ha rám hallgattok nem hogy lehet, de még inkább érdemes. Ebben a tésztában egyesül a hagyomány, és a haladó konyha.
 
 
Az idei első, azaz a 2014-es tavaszi Segítsütire készítettem ezt a babkát, és azért pont ezt, mert általában tarolnak a torták, a fancy sütik, ami nagyszerű,- magam is indultam már ilyennel, de én most azokat a segíteni szerető édesszájúakat céloztam meg, akiknek nem adatik meg a frissen sült kelt, gyümölcsös kalács élvezetének mámorító élménye egy minden titkot tudó nagymama, vagy saját tudás híján.
 

Egy ideje rájöttem, hogy miért a nagymamák tudják a legjobb kelt tésztákat készíteni. Azt hiszem a titok a tapasztalatban, a türelemben rejlik, amit csak a gyakorlott és közben sajnos egyre múló évekkel szerezhet meg az ember lánya, illetve az eszközpark is sokat segít, ami jelen esetben egy elektromos dagasztó , meg persze a sütő, de utóbbi ugye nekik is volt, legfeljebb nem pont ilyen.
 
Tehát ez a babka vörösáfonyás, és sajtos is egyszerre, amitől üde, gyümölcsös, a sajttól friss, szaftos csudaság lesz. Eredetileg kakaós változatban készítették, ám ma már számtalan variációja van, így egyben azt is felajánlom a nyertesnek, hogy kedvenc egyéb gyümölcséből( aszalt szilva, meggy, sárgabarack), vagy akár kakaósan is választhatja, de bízzatok bennem, ez az áfonyás nagyon rendben van.
 
Hozzávalók:
380g liszt
1 ek burgonyapehely
2 ek cukor
1 tk porított élesztő
csipet só
1 szoba-hőmérsékletű tojás
170ml kéz meleg tej
1 tk vanília eszencia
30g puha vaj
 
 Áfonya töltelék:
200g aszalt vörösáfonya
150ml friss narancslé
100ml friss citromlé (értsd: facsart)
opcionálisan 1-2 ek cukor (nekem nem hiányzott belőle)
 
 Sajt töltelék:
240g natúr krémsajt
2 ek cukor
1 tojás sárgája
1 tk vanília eszencia
 
 A tészta hozzávalóit dagasztóüstbe tesszük, alulra a folyékony alkotókat, rá a száraz összetevőket. Dagasztóval kidagasztjuk a tésztát, majd duplájára kelesztjük egy finoman kiolajozott tálban.
 Eközben az áfonyákat a citrusok levével feltesszük pár percig forralni,, hogy kissé beszívják a nedvességet, majd összeturmixoljuk. A sajtot a cukorral és a tojással alaposan összekeverjük.
 A megkelt tésztát egy lisztezett deszkán kinyújtjuk, kb 2-3 mm vastagra, és megkenjük a kihűlt gyümölcspéppel, erre pedig rákenjük a sajtot, és a megkent tésztát kétfelől a két hosszabbik szélről kiindulva középre feltekertem. (mint a pálmalevelet)
 

A dupla csigát gondolatban három egyenlő részre osztjuk és a középső részre ráhajtjuk a jobb, majd baloldali harmadot. A három rétegű tésztát most kézbe vesszük,és egy határozott mozdulattal megtekerjük párszor, de egyenletesen, és finoman, nehogy kiszakadjon. A tészta amúgy finom, és rugalmas, nem valószínű hogy kiszakad, de azért csak óvatosan, kellő tisztelettel. A csodaszép mintát majd ennek a csavarásnak köszönheti. Alaposan kivajazott kenyérsütő formába tesszük. Ismét duplájára kelesztjük, majd megkenjük tojással. 190C-ra előmelegített sütőben kb. 45 percig sütjük. Én a 30. perc környékén teszek rá egy fóliát, hogy már ne barnuljon tovább.
 
Kérlek ha nem tudjátok hogyan segíthettek, akkor kattintsatok és olvassatok, remélve, hogy kedvet kaptok, hogy ti is adhassatok, ha már rutinosak vagytok, akkor pedig gyönyörködjetek a sütikben, és licitáljatok egy nemes cél érdekében. Idén a Suhanj! Alapítvány segíti majd sérült gyerekek sportolási lehetőségét, általatok, általunk.
Köszönöm, hogy ti is segítetek, köszönöm, hogy ti is licitáltok.
 
 
 
 






Címkék

Élesztős