Szilvás cobbler

  • 2013.08.09.
  • 2

Alig süti, inkább gyümölcs. 30 perc alatt megsül, ami talán még az elviselhető kategória ebben a melegben. Kétféle változatban készítettem, sajttal, és anélkül. Ma a sajtos ízlett jobban.


Eredetileg több szilvával, és kevesebb tésztával gondoltam, de az emberszabású gyermeket kértem meg, hogy hazafelé markoljon a zöldségesnél egy kiló szilvát, ám azzal nem számoltam, hogy csak fél kiló a marka . Mikor megkérdeztem feltűnt e neki, hogy kevesebbet mutat a mérleg, azt válaszolta: Anya, eszembe se jutott hogy sütni akarsz belőle és tényleg pont annyi kell, azt hittem csak enni akarsz, arra meg elég lett volna nem? Hát így lett kevesebb a szilva mint amire gondoltam, de annyi baj legyen. Ettől még lett cobbler.
A cobblert nem szokás sajtozni, de a szilvához annyira jól illik a sajt, hogy ki kellett próbálni, és azt kell mondjam zseniális, izgalmasabbá üdébbé tette az amúgy egyébként kitűnő cobblert.

Hozzávalók:
40g cukor
110g liszt
1 tk sütőpor
¼ tk só
50g vaj
60ml tej
1 tojás

120g cukor
800g szilva felezve
1 tk keményítő
¼ tk őrölt fahéj


A gyümölcsöt mossuk, és felezzük, majd a keményítővel, cukorral és fahéjjal összekeverjük.
A tésztához a hideg vajat, a lisztet, a sót a cukrot és a sütőport morzsásra kevertem a késes mixerben majd hozzáadtam a tojást, és a tejet, amivel habosra kevertem, még mindig a mixerben.
Egy hőálló tálba öntjük a gyümölcsöt, és rákanalazzuk a tetejére a tésztát.
Ha sajtosan szeretnétek, akkor egy doboz Philadelphia, vagy egyéb natúr krémsajtot keverjetek el egy kanál cukorral, kevés vaníliával, egy kis tojással, és fél citrom reszelt héjával, és ezt a sajtkrémet a tésztakupacokkal felváltva rakjátok a gyümölcsre.
170C-ra előmelegített sütőben 30 perc alatt megsül. Hidege, vagy melegen, langyosan, fagyival, bárhogy remek, a lényeg, hogy ki kell kanalazni.

Két éve: csípős spenótos falatok,  mandulakrémes fügetorta,