Banánkenyér

  • 2013.07.31.
  • 8

Fáj bevallani, ha tönkremegy az asztal közepén a kosárban a gyümölcs, de még fájóbb kidobni azt. Erre megoldás a banánkenyér. Az egyetlen negatívuma, hogy csak a túlérett banánra alkalmazható, pedig más gyümölccsel is megesik néha.


A mai nap legfájóbb híre viszont mégsem a négy túlérett barna banán. Hanem, hogy tönkrement a fényképezőgépem, ami sem nekem, sem a blognak nem túl jó. Nem az a baj, hogy újat kell venni, hanem az, hogy alapos megfontolást igényel, aminek nem tesz jót, az időkényszer. Így nem is hagyom magam, szépen lassan kigondolom, pláne, hogy a kánikula meg a konyhai tevékenységeknek nem kedvez. Addig azért van szerencsére telefonom, ami elég okos, és hogy milyen ügyes, azt meg látni fogjátok, fogadjátok hát szeretettel a blog új stábtagját, az Samsung S (talán kettes) fotóapparátomat. Ez csak annyiból fontos, hogy mivel készülnek majd a jó, vagy rossz képek. Azt már most látom, hogy nem lesz vele könnyű képeket készíteni, de egy kis időt csak kibírunk majd. Hát így.

Van ez a banánkenyér. Az első megdöbbentő tény róla az, hogy életemben először a 2000-es évek elején találkoztam vele, egy óceánjárón, ahol köztudottan megdöbbentő kalóriamennyiségekkel pusztította magát mindenki, ám ez az étel, a Spa területén lévő egészséges és kalóriaszegény étterem kínálatában szerepelt egyedüliként. Már akkor kérdőn tekintettem arra , hogy egy banánnal édesített olajjal készült kenyér mi a fenétől lehet kalóriaszegény. Azóta tudom, hogy minden relatív, a banánkenyér is, ami a sült bacon -höz képes tényleg kimondottan fittnek tűnik.

Ennyi idő alatt viszont, sokat finomodott az élelmiszeripar is, például van light olívaolaj (az meg mi????) illetve lehet helyettesíteni az olívaolajat (felét csak!) almapürével, (csökkentendő a bevitt amúgy is light olívaolaj kalóriáit) és ha ez nem lenne elég, akkor a liszt is lehet teljes kiőrlésű. És így jutunk el, szuperegészséges, ám kissé savankás ízű banánkenyérhez, ami önmagában sajnos nyomába sem ér az igazi eredeti (hajón megismert édes, gazdag, finom) banánkenyérhez, de egy kis vajjal, meg ribizlilekvárral jól el lehet ütni az ízét. Ha ezt gyorsan összeadjuk megint kalóriában, akkor viszont ugyanott vagyunk, mintha egy rendeset készítenénk, ami önmagában finom.
Mit is mondhatnék még el róla, kompromisszum ez az egészséges változat. Csak ha nagyon kell. Maradok az eredetinél, de ezt is ki kellett próbálni.


Hozzávalók:
145g banán pürésítve, vagy villával összetörve (4db)
50g kefír (2 ek)
60 g almapüré
2 tojás
50g olaj
200g teljes kiőrlésű liszt
1 tk sütőpor
csipet só
¼ tk fahéj

A nedves anyagokat összekeverjük, majd a szárazakat is, és a kettőt összekeverjük. Lényűgözően kifinomult eljárás ugye? Vajazott lisztezett kenyérformába öntjük, és 170C-on kb 40 percig sütjük.
Azért nem volt annyira rossz, el fog fogyni.

Egy éve: Étcsokis sajttorta, Cseresznyés mandulamorzsás muffin
Két éve: Ricottás töltött paradicsom, Fetás paprikás cukkinilepény, Sajttorta bogyós gyümölcsökkel