Rebarbarás barackos pite

  • 2013.07.03.
  • 0

Ebben a posztban nem a recept a lényeg, hanem a tepsi. Lyukas, szögletes, és piteszélű. Kicsit olyan, mint a régi vidéki szállodák ágyneműhuzata. Középen ovális lyuk tátong rajta, és a funkciója is ugyanaz. Azokon az ágyneműt lehetett kivenni, ezen a lyukon meg a sütit.


De nem kel kihúzni rajta, ne tessék megijedni, alulról kinyomva az alsó kivehető lapot lehet a sütihez jutni. Nagyon rég vágytam egy ilyenre, és most rögtön kettőt kaptam belőle. * Édes, és sós pitékhez is használják, és nem ilyen pitékhez, hanem a hagyományos vajastészta alapú, valamilyen tejszínes/tejfölös/tojásos...zöldséges/gyümölcsös töltéssel bírókhoz. A gyártó azt írja, ilyen tészta esetén nem is kell kikenni külön a tepsit, mert elegendő a tésztában lévő vaj, az megfelelő tapadásmentességet biztosít amikor kisül belőle egy kicsi. De amint látszik, ez a sima pite is remekül megsül benne. Mostantól szerintem sokszor fogjátok látni ezt a formát. Jó barátok leszünk mi ketten. Hárman.


Hozzávalók:
120 g vaj
140 g porcukor
4 tojás
1 citrom héja
120 g rétesliszt
40 g zsemlemorzsa
1/2 tk sütőpor
pici só
sárgabarack, rebarbara


A vajat (puha, szobahőmérsékletű) a cukorral robotgéppel habosra keverjük, és egyesével hozzáadjuk a tojásokat. Minden tojással 2-3 percig keverjük. A sót és a reszelt citromhéjat hozzáadjuk, majd a száraz elemeket is elkeverjük benne.
A gyümölcsöket tegyük a tetejére, és előmelegített sütőbe 190 C-on süssük készre.

Egy éve: Nyári lencsesaláta, Egres sablé 
Két éve: Rózsatészta/Darázsfészek, Meggyes kelt lepény , mindkettő kötelező!!!

* Köszönöm, ezúton is