Aranygaluska titok

  • 2013.05.27.
  • 9

Az aranygaluskának nincsenek titkos összetevői, nem egy különös furfanggal elkészített kelt tészta, egyszerűen csak két dolgot kell megadni neki a hozzávalókon kívül, a türelmet (hogy legyen elég ideje megkelni, és a keléshez szükséges) hőmérsékletet.


Mielőtt most bárki felhörren, hogy nem fogja felfűteni a lakást télen egy aranygaluska kedvéért, nem kell aggódni, nem erről beszélek. Az élesztő amikor elkezd dolgozni, maga hőt termel. Ha a hozzávalók szoba hőmérsékletűek, és ez minden kelt tésztánál alapszabály, akkor minimálisan az élesztő által termelt hőt kell megtartani a tésztának, és a végeredmény jó lesz. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy télen egy üvegtálba (mivel annak vastag a fala) teszem a tésztát, és egy folpackkal lefedem, hogy légmentesen zárjon, majd bebugyolálom egy puha meleg plédbe, és félreteszem. A folyamatot gyorsítja, ha kandalló, radiátor tetején várakozik a tál. Nyáron egyszerűbb a helyzet, akkor abban az edényben, amiben kidolgoztam a tésztát (ez a kenyérsütő keverő üstje) egy konyharuhával lefedem, és kirakom a napra. Idő kell csak neki, és csuda szépen megemelkedik. Sietve, vagy percre kiszámolva nem lehet nekiállni, hiába írja azt a recept, hogy fél óra kelesztés, lehet, hogy fél óra alatt nem fog megkelni a tészta. Figyelni kell, és simogatni a szemmel.:)
Porított élesztőt csak a legritkább esetben használok, aranygaluskához pedig soha.

Mindezt azért mesélte, mert két barátnőm is felhívott mostanában, hogy adjam meg azonnal az aranygaluska receptjét, mert az enyém nagyon jó. Valóban szerveztem már rá délutáni összejövetelt. A receptről annyit kell tudni, hogy Horváth Ilona könyvéből való, ugyanezt használja buktának is.

Szegény ember vízzel főz alapon pedig ezúttal pecandióval készült, mivel a tavalyi diókészleteket feléltem, és már csak pecandió volt a spájzban. Ne tessék sajnálni, jó csere volt. A színe erőteljesebb a sötét héjtól, az íze pedig szintén más, érdemes volt megpróbálni. A szóráshoz szükséges mennyiségeket soha nem mérem, egyszerűen csak nem sajnálom, sőt,  de azért adok támpontot


Hozzávalók :
500g liszt
20 g élesztő
2 tojássárgája
300ml tej
60g vaj puha, szoba hőmérsékletű
50g cukor
½ tk só

Szóráshoz:
200g darált dió
150g cukor
80g olvasztott vaj

A tejet egy kiskanál cukorral kéz melegre langyosítjuk, és belemorzsoljuk az élesztőt. Hagyjuk felfutni. (amikor felfut, nagy élesztőszínű élesztőbuborékok jönnek fel a tej tetejére, és egészen ellepik). Ha kenyérsütő gépben dagasztunk, akkor a tejet és a tojások sárgáját meg a vajat alulra tesszük, az összes többi hozzávalót pedig ezután tesszük az üstbe, és elindítjuk a dagasztó programot. Ha kézzel dagasztunk, akkor alulra jönnek a szárazanyagok, ezek közepébe mélyedést készítünk, és ebbe öntjük a folyadékokat, és a vajat, majd jöhet az alapos kidolgozás.
Ha ez megtörtént, a fentiek ismeretében hagyjuk kelni. Meddig? Minimum a duplájára, de inkább másfélszeresre.
Amikor megkelt a tészta, lisztezett deszkára öntjük, és kinyomkodjuk a tésztából a kelés közben keletkezett buborékokat. Ez annyit tesz, hogy finom, de határozott mozdulattal szétlapítjuk a tésztát, majd kinyújtjuk , Nem baj ha nem teljesen egyenletes, ennél nem számít. Én pohárral, vagy pogácsaszaggatóval kiszúrok a tésztából köröket, vagy holdacsákat, attól függ mihez szottyan kedvem, vagy Lóránt mit kér, esetleg mit szűr, merthogy ezt a feladatot nyugodtan lehet már egészen kicsi gyermekere is bízni. A tészta darabokat, egy kivajazott tapadásmentes edénybe egymás mellé rakjuk, és megszórjuk a darált cukrozott dióval, és meglocsoljuk a vajjal. Így rétegezünk egymásra három, vagy 3 réteget. A tetejét megkenjük vajjal, és lefedjük, ugyanúgy, mint az első kelesztéshez. Ekkor bekapcsoljuk a sütőt, és előmelegítjük 200C-ra.
Ha újrakelt a tészta és majd kétszerese az eredetinek, mehet a sütőbe, rétegek, és mennyiség függvényében 20-30 perc alatt maximum kész van. Én mindig leveszem a hőmérsékletet kb. 15 perc után, vissza 185-re. Az utolsó 5-10 percet így sütöm.

A megsült tésztát pár perc pihentetés után borítsuk rácsra, vagy deszkára.
FIGYELEM!  Az aranygaluskát késsel vágni, merénylet. Csakis és szigorúan tépni, illetve szaggatni illik.

Vaníliasodó egy másik posztban, mert annak is van pár változata.

Egy éve: Spárga carbonara, Rebarbara limonádé / vodka ( ez kihagyhatalan)
Két éve: Meleg spárgasaláta, Ricottás pancake cseresznyével, rebarbarával 






Címkék

Kelt Élesztős