Joghurthabos mini pite

  • 2013.04.15.
  • 9


Ez a pite amolyan átjáró a nyári gyümölcsös édességek, és a tél alig gyümölcsös holmijai között. Van benne gyümölcs, de nem sok, mégis igazi felüdülés, napsugarat hozó üde tavaszi ízvilág, ami gyakorlatilag bármilyen bogyós gyümölccsel elkészíthető.

Több mint egy hónapja, hogy készült ez a mini pite, de csak most jutottam el idáig. Mondom én, hogy türelmet kérek, de közben meg magamnak sincs ennyi önmagammal szemben. Mentségemre legyen szólva, hogy akkor frissen lefotóztam legalább, ami sokkal jobb, mintha egy egy hónapos pitét kaptam volna este tízkor lámpafénynél, vaku nélkül.
A joghurthab egy már kipróbált recept gyümölcsös változata, ez esetben áfonyával. A pite tésztája is egy meglévő recept tésztaalapjaként szolgált, viszont mivel ez a tészta igen ropogós, így éppen alkalmas volt, hogy egy puha habot befogadjon. Alulra a hab alá kerülhet egy friss gyümölcsréteg is, amit én az áfonyából nem tettem, de eperrel most bizonyosan úgy készíteném.

Közben megosztom Vince drámai kirohanását a múlt hétről. Túl voltunk már a vacsorán, amikor este nyolckor közölte, hogy ő még enne egy kicsit. Én rezzenéstelen arccal jeleztem, azt az érvénybe levő házi szabályt, hogy vacsora után, illetve konyhazárás után, hovatovább esti műszak után, ami 20h, ha bárki bármit szeretne a konyhában, azt saját hatáskörben intézheti. Háni javasolta Vincének, hogy haladjon ki a konyhába, a gabonát megtalálja a szekrényben, a tejet a hűtőben, a kanál és a müzlis tál szintén menni fog. Vince erre ránk nézett, és egy oktávval feljebb ránk ontotta a következőt: ...és egyek kint a konyhában egyedül úgy, mint akit elhagyott a családja???


Hozzávalók a tésztához:
150g liszt
75g porcukor
1/4 tk só
110g vaj
1 tojássárgája
1/2 tk vaníliakivonat
1 ek tejszín
1-2 ek jéghideg víz

Hozzávalók a joghurthabhoz:
1 zacskó zselatin por
2 ek víz
250 ml natúr görög joghurt
60 g méz
250 ml tejszín
1 doboz áfonya
1 ek cukor
pár csepp citrom


Az alaphoz késes mixerben, vagy kézzel összedolgozzuk a tésztát, ha szükséges plusz kevés jéghideg víz, akkor bátran tegyetek bele. Fóliába csavarva egy órát pihentessük a tésztát, majd egy kivajazott tortaformába nyomkodjuk bele.
Én csak fél adagot sütöttem meg, a többit fagyasztottam.
190C-ra előmelegített sütőbe süssük aranyszínűre, ez kb 25 perc.

Az áfonyát a cukorral, és a citrommal elkezdjük melegíteni egy lábosban, ha elzezd forrni, már le is vehetjük. Botturmixszal pürésítjük, félrerakjuk.
Egy kis edényben keverjük össze a zselatint a vízzel, tegyük félre. A mézet, és a joghurtot keverjük össze, ezt is tegyük félre. Egy nagy edényben a tejszínt verjük kemény habbá, és ezt is tegyük félre.
Melegítsük a zselatint 12 másodpercig a mikróban, ha kész azonnal csorgassuk a joghurtba, majd adjuk hozzá a kihűlt áfonyát is folytonos keverés mellett, végül a felvert tejszínt is.
Vagy azonnal kanalazhatjuk a kisült, kihűlt pite formákba, vagy külön egy edényben kihűtjük, és később a megdermedt habot átlapátoljuk, formázzuk.

Egy éve :fokhagymás zöldpaprikás spagetti, Banánkenyér kölessel
Két éve: gombás-kéksajtos szendvics, zöldborsós spárgaleves medvehagymás olajjal