~ TELJES KIŐRLÉSŰ ZSEMLE ~

  • 2020.04.19.
  • 6

»HOZZÁVALÓK«Előtészta :- 20 dkg tk liszt- 2 dl langyos víz- 2 dkg friss élesztőzsemléhez :- 15 dkg kenyér liszt15 dkg tk liszt- 2 tk só- 2 ek étolaj- csipet cukor- előtészta
-
langyos vízAz előtésztához előző este simára keverjük a hozzávalókat, majd lefedve a konyhapulton hagyjuk.
A zsemléhez a liszteket a sóval , cukorral összevegyítjük, majd hozzáadjuk az előtésztát, az olajat és annyi vizet, hogy lágyabb tésztát kapjunk. Jól kidagasztjuk és a duplájára kelesztjük. Ezután a megkelt tésztából kb 12 dkg - os gombócokat formázunk és sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk. Letakarva kb 35 percig kelesztjük.A sütőt 220 °C - ra melegítjük. A zsemléket és a köztük levő helyet vízzel lespricceljük, majd
betoljuk a sütőbe, kb 10 perc után visszavesszük a hőfokot és további 10 - 15 perc alatt
készre sütjük.
Ha a zsemlék megsültek, azonnal rácsra szedjük és vizzel lespricceljük a tetejüket.