~ MEGGYES PUDINGOS ÓRIÁSCSIGA ~

  • 2020.04.03.
  • 5

»HOZZÁVALÓK«Tészta :-50 dkg liszt- 25 g friss élesztő- 3 ek porcukor- 1 kk só- 1 tojássárgája- 3 dkg olvasztott vaj- kb 2 , 5 dl langyos tejTöltelék :- 6 dl tej- 1 , 5 tasak vaníliás pudingpor- 1 tojássárgája- kb 10 dkg cukor- 40 dkg meggybefőtttovábbá : - 1 tojás - a kenéshez, cukor - a szóráshozA tésztához, az élesztőt kevés langyos tej és 1 tk cukor keverékében felfuttatjuk. A lisztet egy tálba szitáljuk, elvegyítjük benne a sót a porcukrot, hozzáadjuk a felfutott élesztőt, a tojássárgáját, a vajat és
tejet, majd ruganyos tésztává dagasztjuk. Letakarva, meleg helyen a duplájára kelesztjük.1 dl tejben elkeverjük pudingport és a tojássárgáját, a maradék tejet felforraljuk, hozzáöntjük a pudingporos tejet és alacsony lángon, kevergetve sűrű krémmé főzzük. Még melegen hozzákeverjük a cukrot.
A megkelt tésztát kb 32 * 40 cm - es nagyságúra kinyújtjuk, elkenjük rajta a langyosra hűlt pudingot és eloszlatjuk rajta a meggyet. A tésztát 4 egyforma csíkra vágjuk - így
4 db, 40 * 8 cm - es darabunk lesz -. Az első tésztacsíkot feltekerjük, majd ráillesztjük a második tésztacsík széléra és már ezzel együtt
tekerjük. Az így kapott csigát ismét a harmadik tésztacsík elejére helyezzük és ismét feltekerjük. Végül a tekercset az utolsó tésztacsíkkal is feltekerjük.
A csigát sütőpapírral bélelt kb 26 cm - es kapcsos tortaformába helyezzük, a tésztaszéleket lekenjük enyhén felvert tojással, megszórjuk cukorral és letakarva kb 30 percig kelesztjük, majd 180 °C - ra melegített sütőben pirosra sütjük.