~ TANJONG KALÁCS ~

  • 2020.03.30.
  • 1

»HOZZÁVALÓK«Tanjonghoz :- 1 dl tej- 2 dkg liszttésztához :- 35 dkg liszt- 15 g friss élesztő- 2 ek porcukor- 1 tojássárgája
- 1 kk só- 25 g lágy vaj- kb 1 , 5 dl langyos tejtovábbá : - 1 tojássárgája + pici víz - a kenéshezA tanjonghoz a tejben ismára keverjük a lisztet, majd alacsony lángon, állandóan kevergetve sűrű péppé főzzük.Az élesztőt 1 tk cukor és 1 dl tej keverékében felfuttatjuk, a lisztet egy tálba szitáljuk, elvegyítjük benne a sót, a porcukrot, majd hozzáadjuk a felfutott élesztőt, a tojássárgáját a tanjongot, a vajat, a tejet és alaposn kidagasztjuk. A tésztát letakarva, meleg helyen a duplájára kelesztjük.
A megkelt tésztát 3 egyforma gombóccá osztjuk, majd mindegyiket kb 50 - 55 cm
hosszú rúddá sodorjuk, ezután megfonjuk a kalácsot. Sütőpapírral bélelt formába helyezzük, a tetejét lekenjük a vizzel elkevert tojássárgájával és kb 30 percig kelesztjük.
180 °C - ra melegített sütőben szép pirosra sütjük. ( kb 35 perc )