~ NARANCSOS MAZSOLÁS KALÁCS ~

  • 2020.01.09.
  • 7

»HOZZÁVALÓK«- 50 dkg liszt- 25 g friss élesztő- 8 dkg porcukor- 1 tasak vaníliás cukor- 1 kk só- 10 dkg olvasztott vaj- 1 tojás- 1 tojássárgája- 1 narancs reszelt héja- kb 10 dkg áztatott mazsola- langyos tejtovábbá :- 1 tojássárga - a kenéshez- egész mák - a szóráshozAz élesztőt 1 dl langyos tej és 1 tk cukor keverékében felfuttatjuk. A lisztet egy tálba szitáljuk, hozzáadjuk a sót a porcukrot, a vaníliás cukrot, a felfutott élesztőt, a tojásokat, a narancshéjat, a vajat és annyi tejet adunk hozzá, hogy összeálljon a tészta, majd az egészet
ruganyos tésztává dagasztjuk.
A tésztát letakarva, meleg helyen a duplájára kelesztjük. Ezután deszkára borítjuk, 20 dkg - ot lecsípünk belőle, majd kb 60 cm - es hurkává sodorjuk. Tenyerünkkel ellapítjuk és az egyik oldalát egy éles késsel bevagdossuk- de nem vágjuk át - majd feltekerjük és félretesszük.

( ez lesz a kalács közepe )
A maradék tésztát kétfelé osztjuk és mindkét tésztarészt
kb 70 * 10 cm - es nagyságúra nyújtjuk, megszórjuk mazsolával és feltekerjük. A széleket összecsípjük, kissé áthengereljük és a két rudat összecsavarjuk, majd egy kiolajozott 22 - 24 cm - es kerek formába tesszük. A tészta végét összecsípjük a koszorú közepébe pedig belehelyezzük a félretett, feltekert tésztát.
A kalácsot lekenjük tojássárgájával, megszórjuk mákkal és a duplájára kelesztjük. 180 °C - ra melegített sütőben szép pirosra sütjük.