~ VÖRÖSBOROS MEGGYES ZSERBÓ ~

  • 2019.12.17.
  • 0

»HOZZÁVALÓK«Tészta :- 40 dkg liszt- 10 dkg cukor- 15 dkg margarin- 15 g friss élesztő- 2 tojássárgája- 80 ml langyos tej- csipet só- kb 1 - 2 ek tejföl - szükség esetén
Töltelék :- 30 dkg őrölt dió- 15 dkg cukor- kb 40 dkg házi baracklekvárVörösboros meggy :- 1 zacskó fagyos meggy ( 450 g )- 1 dl édes vörösbor- kb 15 dkg cukor- 1 tk őrölt fahéjtetejére :10 dkg étcsokoládé, 1 ek étolajA meggyet egy szűrőbe szórjuk, hogy kiengedjen és lecsepegjen a levétől, majd egy lábasba tesszük, hozzáadjuk a bort, a cukrot, a fahéjat és alacsony lángon kb 40
percig főzzük / karamellizáljuk. ( ez idő alatt szépen besűrűsödik )
A tésztához az élesztőt, a tej és 1 tk cukor keverékében felfuttatjuk. A lisztet összekeverjük a cukorral és a sóval, majd elmorzsoljuk benne a margarint, ezután
hozzáadjuk a felfutott élesztőt, a tojások sárgáját, a tejfölt
és az egészet jól összegyúrjuk. A tésztát
4 egyforma gombóccá osztjuk.
Egy kb 20 * 30 cm - es tepsi aljába sütőpapírt fektetünk, és belefektetjük az egyik kinyújtott tésztát, megkenjük a lekvár 1 / 3 - ával, és rászórjuk a cukros dió 1 / 3 - át. Ezt még kétszer megismételjük és az
utolsó réteg dióra
rászórjuk a meggyet, majd betakarjuk az utolsó tésztalappal.
A süteményt letakarva kb 40 percig kelesztjük, majd 180°C - ra melegített sütőben kb 45 perc alatt megsütjük. A tepsiben hagyjuk kihűlni, majd egy tálcára borítjuk és bevonjuk a tetejét az olajjal összeolvasztott csokoládéval.

Címkék

Dió Karácsony Meggy