~ KARÁCSONYI ALMÁS PITE ~

  • 2019.12.11.
  • 7

»HOZZÁVALÓK«Tészta :- 30 dkg liszt- 18 dkg hideg vaj / margarin- 5 dkg porcukor- 1 tk sütőpor- csipet só- 1 tojássárgája- pár kanál tejfölTöltelék :- kb 6 - 7 db alma- 3 ek barnacukor- 1 tk citromlé- 1 / 2 ek mézes fűszerkeverékA tésztához a száraz hozzávalókat elvegyítjük egymással, majd elmorzsoljuk benne a vajat. Hozzáadjuk a tojássárgáját és annyi tejfölt, hogy összeálljon a tészta. Folpackba csomagolva 60 percig hűtőben pihentetjük.A megpucolt almát kisebb kockákra vágjuk, hozzáadjuk a citrom levét, a cukrot és a fűszerkeveréket, majd puhára pároljuk. ( közben szépen besűrűsödik, karamellizálódik )A tésztát kétfelé osztjuk, az egyik részt egy 24 cm - es
kivehető aljú piteformába simítjuk úgy, hogy legyen kb 2 cm - es pereme is. A maradék tésztából nagyobb és kisebb csillagokat szúrunk és a nagyobb csillagokkal a körberakjuk a pite szélét úgy, hogy a csillag felét a tészta alá illesztjük.
A tészta alját villával megszurkáljuk és elterítjük rajta a kihűlt tölteléket, majd a szélén levő csillagokat a töltelékre hajtjuk, a kisebb csillagokkal pedig kirakjuk a tetejét és 15 percre a fagyasztóba tesszük. Ezután 180 °C - ra melegített sütőben, kb 35 alatt megsütjük.