~ GUBARÚD ~

  • 2019.11.26.
  • 3


A Szenteste nem múlhat el mákos guba nélkül, habár én több alkalommal is készítem az év folyamán, mert nagyon szeretem. Higgyétek el, hogy a házi készítési kifliből / gubarúdból sokkal, de sokkal finomabb lesz és nem igényel nagy fáradságot sem az elkészítése.
»HOZZÁVALÓK«- 40 dkg liszt- 1 ek porcukor- 1 kk só- 2 dkg friss élesztő- 1 tojás- 5 dkg olvasztott vaj- kb 2 -2 , 5 dl langyos tejAz élesztőt 1 dl langyos tej és 1 tk cukor keverékében felfuttatjuk. A lisztet egy tálba szitáljuk elvegyítjük benne a sót és a porcukrot, majd hozzáöntjük a felfutott élesztőt, az olvasztott vajat, a tojást és a tejet. Lágy tésztává dagasztjuk, majd letakarva, meleg helyen a duplájára kelesztjük.
Ha a tészta megkelt, kb 2 - cm - es vastagságú lappá nyújtjuk és egy pizzavágóval vagy éles késsel 2 cm - es csíkokra vágjuk. A tésztacsíkokat kissé megsodorjuk és sütőpapírral bélelt tepsibe fektetjük. Letakarva 30 percig kelesztjük és 190 °C - os
sütőben kb 15 perc alatt megsütjük.
A gubarudat a felhasználás előtt 1 - 2 napig szikkadni hagyjuk.