~ TÖKKALÁCS ~

  • 2019.10.23.
  • 6

»HOZZÁVALÓK«- 35 dkg liszt- 2 dkg friss élesztő- 3 ek porcukor- 1 tojás sárgája- 5 dkg olvasztott vaj- 1 kk só- 20 dkg sütőtökpüré- kb 1 , 5 dl langyos tejtovábbá :-
1 tojás, 3 dkg olvasztott vaj
- a kenéshez- jégcukor - a szóráshozAz élesztőt kevés langyos tej és 1 tk cukor keverékében felfuttatjuk. A lisztet egy tálba szitáljuk, elvegyítjük benne a sót, és a porcukrot, majd hozzáadjuk a felfutott élesztőt, a tojássárgáját, a tökpürét, az olvasztott vajat és a tejet. Az egészet lágy tésztává dagasztjuk, ezután letakarva , meleg helyen a duplájára kelesztjük.Egy kb 22 cm - es átmérőjű kapcsos tortaformát kibélelünk sütőpapírral.
Ha a tészta megkelt, 12 egyenlő részre osztjuk és egyesével kigömbölyítjük, ezután
tésztagombócokat tenyérrel 10 cm - es körré lapítjuk és elhelyezzük a formában, a képen látható módon, lekenve olvasztott vajjal az egyes korongokat.Kb 30 percig kelesztjük, majd lekenjük enyhén felvert tojással és megszórjuk jégcukorral. Előmelegített 180 °C - os sütőben kb 30 - 35 perc alatt megsütjük.