~ KARAMELLÁS ALMÁVAL TÖLTÖTT KELT ALMA ~

  • 2019.10.31.
  • 7

»HOZZÁVALÓK«Tészta :- 30 dkg liszt- 2 ek porcukor- 10 g porélesztő- 25 g olvasztott vaj +
a kenéshez
- csipet só- 1 tojássárgája- kb 150 ml langyos tejTöltelék :
- 2 - 3 db alma- 1 ek vaj- 3 ek barna cukor + a szóráshoz- 1 kk őrölt fahéjA tésztához a hozzávalókat összegyúrjuk, majd letakarva, meleg helyen 30 percig kelesztjük. Ezután 12 egyforma gombóccá osztjuk, mindegyiket kigömbölyítjük és letakarva ismét 30 percig kelesztjük.Az almáknak kikaparjuk a magházat , majd kisebb kockákra vágjuk. Egy lábasban vajat hevítünk rádobjuk az almát és megszórjuk cukorral, fahéjjal, majd alacsony lángon addig főzzük amíg az egész besűrűsödik ( kb 20 perc ). A kosárkaformákat kivajazzuk és behintjük liszttel.
A tésztagombócokat 10 cm - es körré lapítjuk, mindegyik közepébe 1 - 1 kanál tölteléket helyezünk, megszórjuk barna cukorral és a széleket összecsipkedjük. Labdává formázzuk
és a formába helyezzük. Letakarva ismét 30 percig kelesztjük, ezután lekenjük a tetejüket olvasztott vajjal, mindegyik közepét ujjunkkal benyomjuk és egy - egy vékonyka
fahéj darabkát szúrunk bele. 180 °C - on kb 20 - 25 perc alatt megsütjük.