~ MÁKOS MEGGYES BAKLAVA ~

  • 2019.08.12.
  • 1

»HOZZÁVALÓK«Töltelék :
- 20 dkg darált mák- 15 dkg cukor- 1 tojás- 5 dkg olvasztott vaj- 1 citrom reszelt héja- kb 30 dkg meggy ( lehet befőtt vagy fagyos is )
szirup :
- 1 citrom leve- 5 dkg cukor- 10 dkg méz- 1 tk vaníliakivonattovábbá : - 1 cs réteslap ( 8 db - os ), 10 dkg olvasztott vaj
A sütőt 190 °C - ra melegítjük, a töltelékhez a
hozzávalókat
összekeverjük. A réteslapokat ketté vágjuk, így 16 db lapot kapunk.Egy kb 20 * 25 cm - es tepsit alaposan kivajazunk, majd az aljába 4 db réteslapot fektetünk olvasztott vajjal megkenve a lapokat. Erre simítjuk a töltelék
1 / 3 - át és megszórjuk a meggy szintén 1 / 3 - ával. Ismét 4 réteslap, töltelék és ezt addig ismételjük, amíg a hozzávalók el nem fogynak. A tetejét lekenjük olvasztott vajjal, majd egy éles késsel négyzetekre vagy rombuszokra vágjuk.
Kb 30 - 40 percig sütjük, amíg a teteje piros és ropogós lesz.
A sziruphoz a hozzávalókat kb 5 percig forraljuk, majd a sütőből kivett baklavát meglocsoljuk vele. Legalább 3 - 4 órát hűlni hagyjuk, majd porcukorral meghintve kínáljuk.