~ SONKÁS TOJÁSOS KALÁCSKOSZORÚ ~

  • 2019.04.12.
  • 9

»HOZZÁVALÓK«- 35 dkg liszt- 2 dkg friss élesztő- 1 kk cukor- 1 tk só- 1 tojás- 50 ml olívaolaj- 1 dl langyos tej- pár ek natúr joghurttöltelék :- 20 dkg darált sonka- 10 dkg reszelt sajt- 2 - 3 db főtt tojás- 1 ek reszelt torma- só , borstovábbá :- 1 tojás - a kenéshez- szezámmag - a szóráshozA tejben elkeverjük a cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt és felfuttatjuk. A lisztet egy tálba szitáljuk elvegyítjük benne a sót, hozzáöntjük a felfutott élesztőt, az olajat, a tojást és annyi joghurtot aduk hozzá, hogy ruganyos, lágy tésztát kapjunk. Alaposan kidagasztjuk és meleg helyen, letakarva a duplájára kelesztjük.A töltelékhez a főtt tojást felaprítjuk és összekeverjük a többi
hozzávalóval, ízlés szerint sózzuk és borsozzuk.
Ha a tészta megkelt, deszkára borítjuk és kb 35 cm - es átmérőjű körré nyújtjuk, majd
egy pizzavágóval 16 cikkre vágjuk. A gáztepsibe sütőpapírt fektetünk és a tészta háromszögeket körben ráhelyezzük úgy,
hogy a talpuk összeérjen ( lsd. a képen ) majd köralakban rárakjuk a tojásos sonkát. Az elvékonyodó tésztacikkek végét a töltelékre hajtogatjuk úgy, hogy a végét a tészta alá bujtatjuk.
30 percig kelesztjük, azután lekenjük a koszorú tetejét enyhén felvert tojással és megszórjuk szezámmaggal. Előmelegített 190 °C - os sütőben szép pirosra sütjük. ( kb 25 perc )
Ötlet : Meglepetés konyha