~ CSEH HÚSVÉTI KALÁCS ~

  • 2019.04.14.
  • 1

»HOZZÁVALÓK«- 50 dkg liszt- 3 dkg friss élesztő- 8 dkg porcukor- 1 kk só- 10 dkg olvasztott vaj- 2 tojás sárgája- 1 narancs reszelt héja- 1 - 1 kávéskanál őrölt fahéj, gyömbér, szerecsendió- 5 dkg mazsola- 2 felezett konzerv őszibarack vagy 10 dkg aszalt
sárgabarack apróra vágva- kb 3 dl langyos tejtovábbá : - 1 tojás, szeletelt mandulaA tésztához 1 dl langyos tej és 1 tk cukor keverékében felfuttatjuk az élesztőt. A lisztet egy tálba szitáljuk, hozzákeverjük a sót, a porcukrot, a fűszereket, a tojássárgáját, a narancshéját, a mazsolát és a barackot, majd hozzáöntjük a felfutott élesztőt, a vajat és elkezdjük dagasztani, kisebb adagokban hozzáöntve a tejet.
A tésztát a duplájára kelesztjük, majd 3 gombócot formázunk belőle, mindegyiket kb
45 cm - es hosszúságúra sodorjuk és összefonjuk. A fonat két végét a kalács alá hajtjuk és lekenjük enyhén felvert tojással, megszórjuk a tetejét mandulával és még kb 20 percig kelesztjük.
180 °C - ra melegített sütőben szép pirosra
sütjük.