~ TÉLI KALÁCS ~

  • 2019.01.07.
  • 7

Narancs, méz, fahéj, aszalt szilva, dió - kell ennél több. Igazi télies töltelékű kalács és hogy mennyire finom, csak akkor tudjátok meg, ha el is készítitek.
»HOZZÁVALÓK« - 1 rúdhozTészta :- 25 dkg liszt- 15 g friss élesztő- 1 ek porcukor- csipet só- 5 dkg lágy vaj- 1 tojás sárgája- langyos tej ( kb 1 dl )Töltelék :- 10 dkg darált dió- 15 dkg aszalt szilva- 3 ek sűrű szilvalekvár- 1 narancs reszelt héja- 1 tk őrölt fahéj- 1 ek méz- 1 tasak vaníliás cukortovábbá : - 1 tojás
- a kenéshezA tésztához kevés langyos, cukros tejben felfuttatjuk az élesztőt. A lisztet egy tálba szitáljuk elvegyítjük benne a porcukrot, a sót, majd hozzáadjuk a vajat, a tojássárgáját és a felfutott élesztőt. Azután elkezdjük dagasztani, apránként hozzáadagolva a tejet úgy, hogy közepesen lágy tésztát kapjunk, majd letakarva meleg helyen, kb 30 percig kelesztjük.A töltelékhez az aszalt szilvát összedaraboljuk és egy lábasba tesszük, hozzáadjuk a narancs levét és addig főzzük amíg a szemek össze nem esnek, azután hozzákeverjük a lekvárt, a diót, majd
ízesítjük fahéjjal és vaníliával.
A megkelt tésztát kb 20 * 30 cm - es lappá nyújtjuk, egyenletesen elkenjük rajta a kihűlt tölteléket, a tészta két szélét a töltelékre hajtjuk és a hosszabbik oldala mentén feltekerjük. A tetejét lekenjük
tojással, majd 20 perc pihentetés után pár helyen egy hústűvel megszurkáljuk és
180 °C - ra melegített sütőtőben szép pirosra sütjük.