~ SZALAGOS FÁNK ~

  • 2019.01.27.
  • 8

»HOZZÁVALÓK«- 60 dkg liszt- 1 csomag
friss élesztő ( 42 g )- 1 kk só- 5 dkg porcukor- 1 tojás- 1 tojássárgája- 50 ml étolaj- kb langyos tej 2 , 5 dl tejA tejet egy nagyobb tálba öntjük, elkeverünk benne 1 tk cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt és hozzászitálunk 15 dkg lisztet. Az egészet összekeverjük és folpackkal letakarva, meleg helyen 30 percig kelesztjük.Azután hozzáadjuk a maradék lisztet, a sót, a porcukrot , a tojásokat és az olajat, majd az egészet alaposan lágy tésztává dagasztjuk, szükség esetén adjunk még hozzá tejet. Letakarva kb 1 - 1 , 5 órán órán át kelesztjük.
Ha a tészta megkelt, lisztezett deszkára borítjuk és kb 1 , 5 cm vastagra kinyújtjuk. Fánkszaggatóval - vagy egy pohárral
( 7 - 8 cm ) kiszaggatjuk és konyharuhával letakarva további 30 - 40 percig kelesztjük, majd közepesen forró, bő olajban - vagy zsírban kisütjük a fánkok mindkét oldalát.