~ FORDÍTOTT ALMATORTA FAHÉJAS TEKERCSEN ~

  • 2019.01.23.
  • 1

»HOZZÁVALÓK«Tészta :- 50 dkg liszt- 2 , 5 dkg friss élesztő- 2 ek porcukor- 1 kk só- 1 tojássárgája- 3 dkg olvasztott vaj- kb 2 , 5 - 3 dl langyos tejTöltelék :- 5 dkg lágy vaj- 10 dkg barnacukor- 2 - 3 tk fahéjKaramellás alma :- 10 dkg cukor- 5 dkg vaj- csipet só- kb 5 - 8 almaAz élesztőt belemorzsoljuk 1 dl langyos tej és 1 tk cukor keverékébe, majd hagyjuk felfutni. A lisztet egy tálba szitáljuk, elvegyítjük benne a sót és a porcukrot, majd hozzáöntjük a felfutott élesztőt, a vajat és a tojássárgáját. A tejet kis adagokban hozzáöntve közepesen lágy tésztává dagasztjuk. Meleg helyen, letakarva a duplájára kelesztjük.A meghámozott almákat kétfelé - vagy negyedekbe vágjuk, a magházukat eltávolítjuk. A cukrot egy nagyobb serpenyőben világosra karamellizáljuk, majd hozzáadjuk a vajat, a sót és az almát. Kb 5 percig rotyogtatjuk, közben átforgatjuk az almákat, hogy mindenhol befedje a karamell. Azután egy kivajazott kb 22 cm - es forma aljába kirakjuk az almákat a vágott felükkel felfelé és rácsurgatjuk a visszamaradt karamellt.A megkelt tésztát kétfelé osztjuk és mindkét részt kb 45 x 32 cm - es nagyságúra nyújtjuk, lekenjük vajjal, majd egyenletesen megszórjuk
fahéjas cukorral. A tésztát 4 - 4 egyforma csíkra vágjuk ( így kapunk 8 db, 8 cm széles tésztacsíkot ) az első csíkot feltekerjük, majd a csigát rátesszük a második csík elejére és együtt feltekerjük. Így teszünk amíg elnem fogynak a tésztacsíkok, a végére egy nagy tekercset fogunk kapni és letakarva 30 percig pihentetjük, majd ráhelyezzük az almára. Kicsit ellapítjuk és 180 °C - on kb 40 - 45 percig sütjük.
Ha a torta megsült, azonnal egy nagyobb tányérra borítjuk és hagyjuk kihűlni.https://www.facebook.com/JungleTwisted/videos/25332513833563