~ ZSERBÓTEKERCS ~

  • 2018.12.12.
  • 9

»HOZZÁVALÓK«Tészta :- 22 dkg liszt- 2 ek porcukor- 8 dkg vaj- 15 g friss élesztő- csipet só- 1 tojás- 50 ml langyos tej- tejföl - szükség eseténTöltelék :
- kb 15 dkg darált dió- 5 dkg cukor- kb 3 - 4 ek baracklekvártetejére :- 3 dkg vaj- 2 ek kakaópor- 10 dkg porcukor- 2 - 3 ek forróvíz- durvára vágott dióA tejben elkeverünk 1 kk porcukrot, majd belemorzsoljuk az élesztőt és felfuttatjuk. A lisztet összevegyítjük a porcukorral, a sóval, majd elmorzsoljuk benne a vajat, azután hozzáadjuk a tojást, a felfutott élesztőt és összegyúrjuk.A tésztát becsomagolva 30 percre hűtőben pihentetjük, majd lisztezett felületen kb 3 mm - es vastagságú téglalap alakúra kinyújtjuk. Megkenjük lekvárral és rászórjuk a cukorral elkevert diót. A tésztát a hosszabbik oldalánál fogva óvatosan feltekerjük és egy sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük.

Kb 60 percig meleg helyen kelesztjük, majd 180 °C - ra melegített sütőben kb 30 - 35 perc alatt megsütjük.
A mázhoz egy kisebb lábasban felolvasztjuk a vajat, hozzákeverjük a kakaóport, a porcukrot és annyi forró vizet adunk hozzá, hogy jól kenhető masszát kapjunk. Azután bekenjük vele a kihűlt tésztarudat, megszórjuk a tetejét dióval és hagyjuk megszáradni rajta a csokimázt.

Címkék

Dió Karácsony