~ GUBATORTA ~

  • 2018.12.03.
  • 8

Ismét egy mákos desszert és brutál finom, ráadásul az ünnepi asztalon is megállja a helyét.
»HOZZÁVALÓK«Alap :- 5 szikkadt kifli- kb 4 - 5 dl tej- 2 tojássárgája- 5 dkg cukor- 1 tasak vaníliás cukor- 5 dkg vaj- 10 dkg darált mákVaníliakrém :- 1 , 5 dl tej- 20 g vaníliás pudingpor- 2 ek cukor- 1 tasak vaníliás cukor- 10 dkg vajhabcsók :- 2 tojásfehérje- csipet só- kb 25 dkg porcukor- 1 ek étk. keményítőtovábbá :- kb fél üveg meggybefőtt- 1 dl meggylé- 2 ek cukor- 1 tasak színtelen tortazseléA kifliket felszeleteljük, majd egy tálba tesszük. A tejet összemelegítjük a cukrokkal és a vajjal, majd simára keverjük benne a tojássárgáját. Azután hozzáadjuk a mákot és alacsony lángon állandó keverés mellett pár percig főzzük. A mákos tejjel leöntjük a kiflit, alaposan összeforgatjuk és állni hagyjuk.
Egy 18 cm - es kapcsos tortaformát kivajazunk, behintjük zsemlemorzsával, majd beleöntjük a kiflit és 180 °C - on kb 20 percig sütjük.
A krémhez megfőzzük a tejben a pudingot, hozzákeverjük a cukrokat, majd ha kihűlt kihabosítjuk a vajjal és rákenjük a kihűlt mákos alapra.A tojásfehérjét a sóval elkezdjük habbá verni, majd amikor már félig felverődött, 2 - 3 részletben hozzáadjuk az átszitált keményítős porcukrot és kemény fényes habbá verjük. A habot sima csővel ellátott habzsákba rakjuk és körbe díszítjük a torta tetejét. ( A maradékból habkarikát süthetünk ! )
A meggybefőttet alaposan lecsepegtetjük. A meggylét a cukorral és a tortazselével simára keverjük és
kb 1 percig főzzük, azután hozzákeverjük a meggyet. Amikor már a keverék elkezd zselésedni a habrózsák közé kanalazzuk majd egy karamellizáló pisztollyal kissé megpörköljük a habot.

Címkék

Karácsony Mák Kifli