~ ZSERMÁK ~

  • 2018.11.13.
  • 8


Ha a zserbó világában egy kicsit más ízre vágysz, íme itt a szilvalakváros mákos zserbó. Az ünnepekre kiváló választás lehet, meg amúgy is kell egy kis változatosság.
»HOZZÁVALÓK«Tészta :- 38 dkg liszt- 10 dkg zsír- 10 dkg margarin- 5 dkg cukor- 15 g friss élesztő- csipet só- 2 tojássárgája- kb 1 dl tejTöltelék :- kb 40 dkg szilvalekvár- 15 dkg darált mák- 10 dkg porcukor- 1 tasak vaníliás cukor- 1 citrom reszelt héja- őrölt fahéj ( elhagyható )tetejére :- 5 - 5 dkg tej és étcsokoládé, 1 habtejszínA kevés tejet meglangyosítunk, elkeverünk benne 1 kk cukrot és belemorzsoljuk az élesztőt, majd hagyjuk felfutni. A lisztben elmorzsoljuk a zsíradékokat, hozzáadjuk a sót, a cukrot, a felfutott élesztőt, a tojássárgáját és összegyúrjuk annyi a tejjel, hogy rugalmas, jól nyújtható tésztát kapjunk. Folpackba csomagoljuk és hűtőben 30 percig pihentetjük, majd 3 egyforma részre osztjuk.A töltelékhez összekeverjük a mákot a cukrokkal és a citromhéjjal. Egy kb 30 * 30 - as tepsit alaposan kizsírozunk és behintünk liszttel vagy kibéleljük sütőpapírral, majd belenyújtjuk az első tésztagombócot, rákenjük a lekvár felét és egyenletesen rászórjuk a cukros mák felét. Erre kerül egy tésztalap, a megmaradt lekvár és a cukros mák, végül befedjük az egészet
az utolsó tésztalappal. Kb 30 percig kelesztjük, majd a tetejét villával megszurkáljuk és 180 °C - on kb 35 perc alatt aranybarnára sütjük.A tejszínt felforrósítjuk, majd ráöntjük az apróra tördelt csokoládéra. Simára keverjük és ha már kezd sűrűsödni, rákenjük a kihűlt sütemény tetejére. Megvárjuk még teljesen megdermed, majd hosszúkás szeletekre vágva kínáljuk.