~ GESZTENYÉS CSOKOLÁDÉS BABKA ~

  • 2018.11.06.
  • 4

»HOZZÁVALÓK«Tészta :- 45 dkg liszt- 3 dkg friss élesztő- 1 mk só- 3 ek porcukor- 5 dkg olvasztott vaj- 2 tojássárgája- kb 2 dl langyos tej
Gesztenyés töltelék :- 25 dkg gesztenyemassza- 2 - 3 ek tejszín- 2 ek rumCsokoládés töltelék :- 10 dkg étcsokoládé- 5 dkg lágy vaj- 2 ek porcukor- 1 ek kakaópor- 1 narancs reszelt héjaSzirup :- 2 ek cukor- fél narancs leve- 50 ml vízA tésztához 1 dl tejet 1 tk cukorral meglangyosítunk, majd belemorzsoljuk az élesztőt és felfuttatjuk. A lisztet egy tálba szitáljuk, elvegyítjük benne a sót, a porcukrot, azután a közepébe mélyedést készítünk, ide öntjük a felfutott élesztőt, a tojássárgáját és a vajat, majd elkezdjük összeállítani, kis adagokban hozzáöntve a tejet. Az egészet lágy tésztává dagasztjuk, majd letakarva, meleg helyen a duplájára kelesztjük.A kiengedett gesztenyét krumplinyomón áttörjük, majd krémesre keverjük a rummal és a tejszínnel.
A csokoládés töltelékhez a vajat összekeverjük a porcukorral és a kakaóporral. A csokoládét apró darabokra vágjuk.
A megkelt tésztát kétfelé osztjuk, majd enyhén lisztezett deszkán mindkét részt kb 30 * 40 cm - es nagyságúra nyújtjuk. Az egyik tésztarészre rákenjük a gesztenyemasszát, azután a hosszabbik oldala mentén feltekerjük mint a bejglit. A másik tésztarészre rákenjük a vajas kakaós krémet, rászórjuk a csokidarabkákat és ráreszeljük a narancshéjat, ezt is feltekerjük.A két rúd közepét, úgy 3 / 4 - ed részig egy éles késsel bevágjuk, majd a két rudat egymás mellé tesszük, a végét összecsípjük és összefonjuk úgy, hogy a vágott rész mindig felül legyen. A fonat két végét a tészta alá hajtjuk és egy sütőpapírral bélelt formába ( kb 14 * 30 cm ) helyezzük. Letakarva 30 percig kelesztjük, majd 180 °C - on kb 30 perc alatt megsütjük.A narancslevét a cukorral és a vízzel szirupos állagúra forraljuk, majd a kalácsot a sütőből kivéve, azonnal meglocsoljuk vele.