~ GIBANICA - SZLOVÉN RÉTES ~

  • 2018.10.10.
  • 0


Prekmurska gibanica egy hagyományos, szlovén süteménykülönlegesség, amit meg is kóstoltam egy szlovéniai cukrászdában a nyáron. Tulajdonképpen a flódnihoz nagyon hasonlít, azzal a különbséggel, hogy még egy réteggel ( túró ) gazdagabb a töltelék és a töltelékek mindegyike duplán kerül a süteménybe.
Viszont csak akkor nevezhetjük ezt a süteményt prekmurska gibanicának, ha a készítése során betartjuk
védettségi követelményeket. Én egy kicsit módosítottam rajta, de szerintem ugyanolyan finomra sikerült, mint a szlovéniai társa.
»HOZZÁVALÓK«Omlós tészta :- 20 dkg liszt, 10 dkg vaj, csipet só, csipet cukor,
hideg vízTöltelékek :
Almás :- 1 kg alma, 3 - 4 ek cukor, 1 tasak vaníliás cukor, 1 tk őrölt fahéjTúrós :- 50 dkg túró, 10 dkg cukor, 1 tasak vaníliás cukor, 2 tojásMákos :
- 30 dkg őrölt mák, 10 dkg cukor, 1 citrom reszelt héja, 1 tasak vaníliás cukor, kb 1 , 5 dl tejDiós :- 30 dkg darált dió, 10 dkg cukor, 1 tasak vaníliás cukor, kb 1 , 5 dl tej
továbbá : - 2 cs réteslap

- 1 tojás, 1 kis pohár tejfölA tészta hozzávalóit gyors mozdulatokkal annyi vízzel összegyúrjuk, hogy összeálljon a tészta. majd átlátszó fóliába tekerve hűtőbe tesszük.
Az almát meghámozzuk és nagy lyukú reszelőn lereszeljük,
állni hagyjuk, majd a levétől alaposan kinyomkodjuk. Azután hozzákeverjük a cukrot, a fahéjat.A túrós töltelék hozzávalóit krémesre keverjük. A mákoshoz, a darált mákot egy tálba tesszük és elkeverjük benne a citrom héját. A tejet a cukrokkal felforraljuk, majd leforrázzuk vele a mákot. A diós tölteléket is úgy készítjük mint a mákosat.ÖSSZEÁLLÍTÁS : Az omlós tésztát egy kb 20 x 30 cm - es sütőpapírral bélelt tepsibe simítjuk, elkenjük rajta a mákos töltelék felét, majd betakarjuk 2 réteslappal, ( a túllógó széleket a töltelékre hajtjuk ) azután lekenjük vékonyan a tojásos tejföl keverékével. Erre kerül a túrós töltelék fele, ismét 2 réteslap, kenés, erre simítjuk a diós töltelék felét, ismét 2 réteslap, kenés és végül az almás töltelék fele. Betakarjuk ismét 2 réteslappal és megkenjük vékonyan a tejfölös tojással. A rétegezést ismét elvégezzük, majd a tetejét betakarjuk a megmaradt réteslapokkal, lekenjük
és 160 °C - on kb 1 órán át sütjük.Sütőből kivéve a tepsiben hagyjuk teljesen kihűlni, majd hosszúkás szeletekre vágjuk és porcukorral meghintve kínáljuk.