~ ÉDES SÜTŐTÖK ZSÖMLÉK ~

  • 2018.10.12.
  • 0

»HOZZÁVALÓK«- 15 dkg sütőtökpüré-1 , 5 dl
tej- 1 tojás- 5 dkg porcukor- 1 mk só- 1 tasak vaníliás cukor- 3 dkg olvasztott vaj- 40 dkg liszt- 1 tasak szárított élesztőtovábbá : - 1 tojássárgája + 1 tk víz







- egész szegsűszeg
A sütőtökpürét és a tejet összeturmixoljuk. A lisztet egy tálba szitáljuk, majd elvegyítjük benne a sót, a porcukrot, a vaníliás cukrot és az élesztőt. Közepébe mélyedést készítünk, ide öntjük a sütőtökös tejet, a tojást és az olvasztott vajat. Azután elkezdjük összedolgozni ( lehet hogy több tej, vagy liszt kell majd hozzá) és hólyagosra dagasztjuk. A tésztát letekarva a duplájára kelesztjük.A megkelt tésztát deszkára borítjuk, kissé átgyúrjuk, majd kb 55 g - os darabokra osztjuk. Mindegyiket kigömbölyítjük és sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk. A gombócokat a tenyerünkkel kissé lelapítjuk, majd
olajba mártott háztartási ollóval 8 bemetszést ejtünk rajta úgy, hogy a közepe egyben maradjon. ( mintha virágszirmot készítenénk ) kialakítva ezzel a redőzöttséget. Azután 30 percig kelesztjük.Ha a tököcskék megkeltek, lekenjük a vízzel elkevert tojássárgás keverékkel, a
közepébe egy fakanál nyelével
mélyedést nyomunk és 180 °C - on kb 15 - 18 percig sütjük. A kisült tököcskék közepébe beleszúrunk egy - egy szegfűszeget - jelképezve ezzel a tök szárát.