~ LIMONCELLÓS MORZSASÜTI ~ VIDÉK ÍZE

  • 2018.08.03.
  • 7


Még tavasszal az a megtiszteltetés ért, hogy pár receptemmel bemutatkozhatok a Vidék íze receptmagazin Főzőnapló rovatában, ami most augusztusban jelent meg. A receptek egyike ez a nyári citromos pite.
»HOZZÁVALÓK«Tészta :- 20 dkg fehér tönkölyliszt- 10 dkg finomra őrölt zabpehely- 6 dkg
porcukor- 1 / 2 citrom reszelt héja-
egy csipet só- 15 dkg hideg vaj- 1 tojásKrém :3 , 5 dl tej- 3 tojás sárgája- 50 ml limoncello- 10 dkg cukor- 1 nagyobb citrom kifacsart leve- 1 / 2 citrom reszelt héja- 15 g étk. keményítő- 15 g liszt- 5 dkg vajtetejére : - durvára vágott dió, mogyoró, mandula vagy pisztáciaA tésztához tálba vagy robotgép üstjébe szórjuk a száraz hozzávalókat, hozzáadjuk a vajat a tojást a citromhéjat és morzsás állagúra keverjük.A fele morzsát egy kb 20 - 22 cm - es sütőpapírral bélelt formába szórjuk és enyhén lenyomkodjuk egy kis peremet képezve a szélén.2 dl tejet a cukorral és a
citromhéjjal összeforralunk. A többi tejhez hozzáadjuk a
tojások sárgáját, a citromlevet, a lisztet és a keményítőt, majd az egészet simára keverjük. Ezután állandó keverés mellett hozzáöntjük a forró tejhez és sűrű krémmé főzzük. Még melegen belekeverjük a vajat és ha már a krém
langyosra hűlt rásimítjuk a tésztára. Végül egyenletesen elterítjük rajta a megmaradt tésztamorzsát és megszórjuk durvára vágott magokkal.Sütőbe tesszük, 180 °C - on kb 35 perc alatt megsütjük.