~ CANTUCCINIS VANÍLÁS KÖLESTORTA ~

  • 2018.06.15.
  • 7


Felgyűlt pár zacskó cantuccini ( Biscotti di prato) a kamrában, mivel több félével jövök haza minden egyes olasz kiruccanásról. Nagyon szeretem rágcsálni, de főleg kávéba / borba mártogatni. Tavaly volt szerencsém a toszkánai Prato - ban is járni, ahonnan ez az édes mandulás keksz származik. Darálva kiváló alapja a sütés nélküli desszerteknek.»HOZZÁVALÓK«Kekszes alap :- 15 dkg cantuccini keksz ( mandulás )- 7 dkg olvasztott vajTöltelék :- 12 dkg hántolt köles- kb 6 dl tej- 5 dkg cukor- 1 tk vaníliakivonat- 1 tasak Gála vaníliás pudingpor ( főzés nélküli ) + 3 dl tej- 15 g zselatinpor- 30 ml vízdíszítés :
- mandulapehely, idény gyümölcs, kekszmorzsaSütőpapírból vágjunk olyan széles és hosszú csíkot, amivel kitudjuk bélelni a 18 cm - es kapcsos tortaforma oldalát . ( Tipp : - enyhén vajazzuk be a forma oldalát, így szépen odatapad majd a sütőpapír. )A kekszet aprítógépbe téve aprítsuk morzsás állagúra, majd keverjük hozzá az olvasztott vajat és a masszát nyomkodjuk a forma aljába.Öntsük a tejet egy lábasba, adjuk hozzá a vaníliát és szórjuk bele a folyóvíz alatt átöblített kölest. Forraljuk fel, majd alacsony lángon, néha megkeverve főzzük a kölest puhára. ( - ha szükséges pótoljuk a tejet ) Ha a köles megfőtt, ( sűrű állagot kell kapnunk ) adjuk hozzá a cukrot és hűtsük langyosra, majd keverjük össze a vízben duzzasztott és folyósra melegített zselatint.
A pudingport a tejjel egy kézi mixerrel verjük fel, majd forgassuk össze a kölessel és simítsuk a kekszes alapra. A tortát hűtőben pár órán át
(vagy egy éjszakán át ) dermesztjük, majd tetszés szerinti gyümölccsel, mandulával és összetört cantuccinivel díszítjük.