~ ALUDTTEJES MAGVAS KALÁCS ~

  • 2018.04.01.
  • 4

Kellemes Húsvéti Ünnepeket !»HOZZÁVALÓK«- 50 dkg liszt- 2 dkg friss élesztő- 50 ml étolaj- 1 kk cukor- 1 / 2 ek só- 1 dl tej- 1 tojás- kb 1 , 5 - 2 dl
aludttejtovábbá :
- 1 tojássárgája - a kenéshez- étolaj - a kenéshez- magok ( len, szezám, nigella, napraforgó )
- a szóráshoz
1 dl langyos cukros, tejben felfuttatjuk az élesztőt. A lisztet a sóval összeszitáljuk, közepébe mélyedést készítünk, ide öntjük a felfutott élesztőt, az olajat, a tojást, az aludttejet pedig fokozatosan hozzáadva az egészet alaposan kidagasztjuk.A tésztát letakarva, meleg helyen a duplájára kelesztjük. A megkelt tésztát átgyúrjuk és 6 egyforma gombóccá osztjuk. A gombócokat kb 60 cm - es hosszú rudakká sodorjuk, olajjal megkenjük, majd az alábbi videó segítségével megfontjuk a kalácsot.
A tésztát egy kb 22 cm - es kerek formába helyezzük és hagyjuk 30 percig kelni, majd lekenjük a tetejét tojással és megszórjuk magokkal.
190 °C - ra melegített sütőben aranybarnára sütjük.