~ CASATIELLO , NÁPOLYI HÚSVÉTI KENYÉR ~

  • 2018.03.28.
  • 7

»HOZZÁVALÓK«Tészta :- 55 dkg liszt- 15 g friss élesztő- 10 g só- 15 dkg zsír- kb 3 dl langyos víz- 1 kk őrölt borsTöltelék :- 10 dkg sonka vagy szalámi- 10 dkg bacon
- 20 dkg karakteresebb ízű sajt
- 4 - 5 tojástovábbá : - 1 tojássárgája - a kenéshezAz élesztőt 10 dkg liszttel és 1 dl langyos vízzel keverjük krémes állagúra és letakarva hagyjuk a duplájára kelni.A többi lisztet a sóval és a borssal
szitáljuk össze, majd adjuk hozzá a felfutott élesztőt a zsírt és annyi vizet, hogy közepesen lágy tésztát kapjunk. Alaposan dagasszuk ki, majd meleg helyen kelesszük a duplájára.A töltelék hozzávalóit vágjuk kisebb kockára.A megkelt tésztából csípjünk le kb 50 g - ot és tegyük félre. A többit nyújtsuk ki 1 cm - es vastagságú téglalap formára ( olyan hosszúságúra, hogy beleférjen majd egy 24 cm - es kerek formába ) Szórjuk rá a tölteléket és a hosszabbik oldalánál fogva tekerjük fel mint a bejglit, azután helyezzük bele egy kuglóformába és a tésztavégeket csípjük össze. ( Tipp
: ha nincs ilyen formánk megteszi egy kapcsos tortaforma is, aminek a közepére egy beolajozott üdítős vagy sörös alumínium dobozt helyezünk.)
A félretett tésztát nyújtsuk vékonyra és vágjunk belőle 1 cm - es széles csíkokat. A tészta csíkokat helyezzük el a megmosott tojásokon kereszt alakban úgy, hogy alul fedjék egymást és helyezzük rá a tésztagyűrűre. Letakarva ismét kelesszük kb 1 órán át, majd kenjük le a tetejét tojássárgájával. 190 °C - ra melegített sütőben süssük szép aranybarnára.