~ MARLENKA ~

  • 2018.01.14.
  • 5


A Marlenka az örmények mézes krémese. Készülhet kakaós vagy diós tésztával is, az alapját mindenképp a mézes tészta adja. Süthetjük szögletesre, kerekre, de tekercsek, bon - bonok
és golyók formában is jelen vannak az üzletek polcain.Igencsak drága áron mérik, de sokkal olcsóbban elkészíthetjük mi magunk is, az íze pedig legalább olyan finom.
Ugyan kissé időigényesnek tűnik a lapok nyújtása és a sűrített tej karamellizálása miatt, de mindenképp megéri elkészíteni, mert ellenállhatatlanul finom.»HOZZÁVALÓK«Tészta :- 50 dkg liszt- 3 ek kakaópor- 20 dkg cukor- 10 dkg méz- 10 dkg vaj- 2 tojás- 2 tk szódabikarbóna- 1 tk ételecet ( 10 % - os )Krém :- 3 tubus cukrozott sűrített tej ( kb 50 dkg )- 25 dkg puha vaj vagy margarinA tésztához összemelegítjük a vajat a cukorral és a mézzel, majd hozzáadjuk az ecettel elkevert szódabikarbónát. Ha a keverék langyosra hűlt simára keverjük a tojással, majd hozzászitáljuk a kakaóporral elkevert lisztet. Az egészet alaposan összegyúrjuk, majd a tésztát öt egyforma részre osztjuk.A tésztagombócokat enyhén lisztezett felületen egyenként,
kb 20 * 30 cm - es nagyságúra nyújtjuk és sütőpapírral bélelt tepsiben 180 °C - on, kb 5 - 6 perc alatt egyenként megsütjük.A kihűlt tésztalapokat egymásra helyezzük és a széleket körben egyenesre vágjuk. A leeső tésztát egy késes aprítóval morzsásra aprítjuk.A krémhez a sűrített tejet egy üvegtálba nyomjuk, majd vízgőz felé téve addig kevergetjük, amíg enyhén karamellás színt nem kap és kissé besűrűsödik. ( kb 30 - 35 perc ) A kihűlt krémet a vajjal habosra keverjük, majd betöltjük vele a lapokat úgy, hogy a tetejére is jusson. Végül megszórjuk a a tetejét tésztamorzsával és 1 - 2 napig
hűvös helyen pihentetjük.

Fontos, hogy kínálás előtt hagyjuk szobahőmérsékletűre melegedni.

Címkék

Krémes Méz